04Νοε2017 – Europe

Η προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Εσθονία, οι προτεραιότητες του τρέχοντος εξαμήνου και το ψηφιακό μέλλον της Ένωσης σε μία Ευρώπη ανοιχτή και καινοτόμο είναι τα βασικά θέματα της εκπομπής «Europe».

Η επέκταση του ψηφιακού κόσμου αποτελεί προτεραιότητα για την εσθονική προεδρία, καθώς είναι μια χώρα που έχει ανακηρυχθεί πολλές φορές πρωτοπόρος σ’ αυτόν τον τομέα. Η e-Εσθονία, όπως θέλει να ονομάζεται, ήταν η πρώτη χώρα που οι κάτοικοί της από το 2005 μπορούσαν να ψηφίζουν ηλεκτρονικά, ενώ μπορούν να διεκπεραιώσουν ηλεκτρονικά το 99% των συναλλαγών με το κράτος, τις υπηρεσίες, τους οργανισμούς και τις τράπεζες. Την ίδια ώρα, η χώρα καλεί startup εταιρείες να δηλώσουν την «ψηφιακή τους κατοικία» στην Εσθονία και να αποκτήσουν με πολύ χαμηλές τιμές τα ιδιαίτερα προνόμια που παρέχει πλέον η χώρα σε 20.000 νέες εταιρείες από 140 χώρες.
Είναι ο «ψηφιακός κόσμος» κοινός τόπος για την Ευρωπαϊκή Ένωση; Γιατί υπάρχουν χώρες που καθυστερούν στην υιοθέτηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης; Ποια τα πλεονεκτήματα για τους πολίτες; Μπορεί να υπάρξει πρόοδος στη δημιουργία της ενιαίας ψηφιακής αγοράς αλλά και στην εφαρμογή κοινής ενεργειακής πολιτικής στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Μπορεί να λειτουργήσει μία ανοιχτή και καινοτόμα οικονομία; Ποια η θέση της Ελλάδας στην παγκόσμια ψηφιακή πραγματικότητα και πώς μπορεί να αποτελέσει το κλειδί για την οικονομική ανάπτυξη;
Καλεσμένοι της Εύας Μπούρα στο στούντιο, o γενικός γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής Στέλιος Ράλλης, η προϊσταμένη της Υπηρεσίας Τύπου της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα Κλημεντίνη Διακομανώλη, καθώς και ο δημοσιογράφος Ηλίας Σιακαντάρτης.

Επίσης, ο πρέσβης της Εσθονίας στην Αθήνα, Μάργκους Ράβα, μιλά αποκλειστικά στο «Europe».
Επιπλέον, στην εκπομπή μπορείτε να παρακολουθήσετε:

-Σημείο καμπής για την ελληνική οικονομία το 2018. Τι δείχνει η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για παράταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2018 και παράλληλα περικοπή του στο ήμισυ; Πώς συνδέεται το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ποια η στάση του ΔΝΤ και πόσο θα επηρεάσει τις εξελίξεις ο νέος Γερμανός υπουργός Οικονομικών;

-Οι γεωπολιτικές εξελίξεις ταλανίζουν την Ε.Ε. Οι εύθραυστες ισορροπίες για σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία, οι ραγδαίες εξελίξεις στην Καταλονία και οι συνεχιζόμενες συζητήσεις για το Brexit δημιουργούν ένα ρευστό τοπίο στους κόλπους της Ένωσης.

Ο ευρωβουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Γερμανίας Undo Bullmann, μιλά αποκλειστικά στο «Europe» για την ήττα του SPD, τα νέα δεδομένα στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, καθώς και για την πορεία του ελληνικού προγράμματος.
Καλεσμένοι στο στούντιο, ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Πάνος Καρβούνης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπος Γκότσης και ο καθηγητής Παναγιώτης Πετράκης.
Ακόμα, στην εκπομπή μπορείτε να παρακολουθήσετε τις υποψηφιότητες για τα κινηματογραφικά βραβεία Lux του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σκηνοθεσία: Νίκος Παρλαπάνης
Έρευνα: Εύα Μπούρα
Αρχισυνταξία: Σάκης Τσάρας
Διεύθυνση παραγωγής: Νεκταρία Δρακουλάκη
Παρουσίαση: Εύα Μπούρα

 

Κατηγορία: EUROPE