25Νοε2017 – Europe

Οι τελευταίες εξελίξεις στο μεταναστευτικό και το προσφυγικό ζήτημα, η διαχείρισή του από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ο επαναπροσδιορισμός των όρων που διέπουν τον κανονισμό του Δουβλίνου για το άσυλο είναι το βασικό θέμα της εκπομπής «EUROPE».

Πριν από λίγες ημέρες η επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπερψήφισε το σχέδιο για το νέο κανονισμό του Δουβλίνου, τον ακρογωνιαίο λίθο του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου. Σύμφωνα με την πρόταση, οι χώρες πρώτης γραμμής (χώρες άφιξης) δεν θα είναι πλέον αυτόματα υπεύθυνες για τους αιτούντες άσυλο. Αντίθετα, θα παίζουν σημαντικό ρόλο άλλες παράμετροι, όπως οι λεγόμενοι «γνήσιοι δεσμοί» με ένα κράτος-μέλος, όπως π.χ. η οικογένεια, η προηγούμενη κατοικία ή οι σπουδές.

Περισσότεροι από 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι υπέβαλαν αίτηση για άσυλο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2016 και τους πρώτους μήνες του 2017. Την ίδια ώρα 1.500.000 άνθρωποι από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν τη χώρα τους και να αναζητήσουν καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη.

Μπορούν τα κράτη-μέλη να καταλήξουν σε μια κοινή γραμμή; Θα εφαρμοστεί η τελική συμφωνία; Τι θα κάνουν οι χώρες του Βίσεγκραντ; Το ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου είναι ένα από τα βασικά ζητήματα που θα καθορίσουν το μέλλον της Ευρώπης;

Η εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την αναθεώρηση του κανονισμού του Δουβλίνου, Σεσίλια Βίκστρομ, μιλά αποκλειστικά στην εκπομπή.

Επιπλέον, στην εκπομπή μπορείτε να παρακολουθήσετε:

– Αντέχει η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης–Τουρκίας για το προσφυγικό; Γιατί παρατηρείται αργός ρυθμός επιστροφών και τι απασχολεί τις Βρυξέλλες;

– Η προσπάθεια ενσωμάτωσης των προσφύγων μέσω της συνεργασίας των ευρωπαϊκών πόλεων, οι οποίες καλούνται να διαδραματίσουν έναν καταλυτικό ρόλο στις πολιτικές ένταξης των προσφύγων. Μιλά στην εκπομπή ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Πόλεων κατά του ρατσισμού, Μπενεντέτο Ζακιρόλι.

Καλεσμένοι της Εύας Μπούρα στο στούντιο, είναι ο ευρωβουλευτής του κόμματος «Το Ποτάμι», Μίλτος Κύρκος, ο καθηγητής Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Αιγαίου, Χαράλαμπος Τσαρδανίδης και ο επικεφαλής του Ελληνικού Τμήματος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, Δανιήλ Εσδράς.

Σκηνοθεσία: Νίκος Παρλαπάνης
Έρευνα: Εύα Μπούρα
Αρχισυνταξία: Σάκης Τσάρας
Διεύθυνση παραγωγής: Νεκταρία Δρακουλάκη
Παρουσίαση: Εύα Μπούρα