Επεισόδιο 14ο

Σειρά ντοκιμαντέρ, 24 ημίωρων επεισοδίων.

Η σειρά «Βότανα, Μυστικά και Θεραπείες» έχει θέμα τις θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων και των φυτών, καθώς και την καταγραφή των γνώσεων της λαϊκής παράδοσης που έχουν επιβιώσει μέχρι τις μέρες μας.
Δεν πρόκειται για μια προσπάθεια επαναφοράς των παλαιών θεραπευτικών μεθόδων, ούτε, βέβαια, για αφελές εγχείρημα αντικατάστασης της σύγχρονης ιατρικής ή μια πρόταση συνολικής «εναλλακτικής» φαρμακευτικής. Είναι μια «στάση» για περίσκεψη, μια προσπάθεια να ξαναφέρει ο τηλεθεατής στο μυαλό του την ιαματική εμπειρία της φύσης, όπως αυτή αποθησαυρίστηκε μέσα σε απλές συνταγές, οι οποίες μεταβιβάζονταν από τους παλιότερους στους νεότερους.
Η εκπομπή συνεργάζεται με διακεκριμένους επιστήμονες γιατρούς, βοτανολόγους, φαρμακοποιούς, δασολόγους, ιστορικούς, λαογράφους, κοινωνιολόγους, κ.ά. ώστε, να υπάρχει η επιστημονική άποψη και τεκμηρίωση για κάθε θέμα.

Περιγραφή επεισοδίου
ΟΡΟΣ ΠΑΓΓΑΙΟ
Το βήχιο είναι γνωστό από την αρχαιότητα για την ευεργετική επίδρασή του στην αναπνοή. Παρέα με τον κ. Γιώργο θα το συλλέξουμε στο όρος Παγγαίο, μαθαίνοντας χρήσιμες πληροφορίες γι’ αυτό. Ακολουθώντας τον κ. Γιώργο στην καθημερινότητά του, από το σπίτι μέχρι τη δουλειά του στη λαϊκή αγορά, καταλαβαίνουμε ότι για να φτάσει ένα βότανο στο φλιτζάνι μας, χρειάζεται πολύ κοπιαστική εργασία. Οι Έλληνες έχουν μεγαλώσει με βότανα μέχρι τα μέσα του ’70,  υποστηρίζει ο κ. Παναγιωτίδης, και προσθέτει: τα τελευταία 20 χρόνια μπήκαν τα φάρμακα στη ζωή μας, κάνοντάς μας να ξεχάσουμε την τεράστια παράδοσή μας στα αγνά φάρμακα της φύσης.

Σκηνοθεσία: Καλέσης Θεόδωρος
Σεναριογράφος: Καλέσης Θεόδωρος
Μοντάζ: Λεωνίδας Παπαφωτίου
Δ/ντής φωτογραφίας: Αλέξης Ιωσηφίδης
Δ/ντης Παραγωγής: Σίμος Ζέρβας
Β΄ Κάμερα: Έλενα Μαργαριτίδου
Motion Graphics: Ελευθέρογλου Γιώργος
Ηχολήπτης: Αλέξης Ιωσηφίδης
Αφηγητής: Πελτέκης Αστέριος
Επιμέλεια Μουσικής Sound Desing: Λεωνίδας Παπαφωτίου
Κείμενα: Ευεργέτης Επαμεινώνδας
Μίξη ήχου: Βαγγέλης Κατσίνας
Επιστημονικός Σύμβουλος: Ευεργέτης Επαμεινώνδας
Εκτέλεση Παραγωγής: ΑΙΜΟΣ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ: ΚΑΛΕΣΗΣ Θ. & ΣΙΑ Ο.Ε.

12Ιολ2015 – Βότανα Μυστικά και Θεραπείες