Επεισόδιο 15ο

Σειρά ντοκιμαντέρ, 24 ημίωρων επεισοδίων.

Η σειρά «Βότανα, Μυστικά και Θεραπείες» έχει θέμα τις θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων και των φυτών, καθώς και την καταγραφή των γνώσεων της λαϊκής παράδοσης που έχουν επιβιώσει μέχρι τις μέρες μας.
Δεν πρόκειται για μια προσπάθεια επαναφοράς των παλαιών θεραπευτικών μεθόδων, ούτε, βέβαια, για αφελές εγχείρημα αντικατάστασης της σύγχρονης ιατρικής ή μια πρόταση συνολικής «εναλλακτικής» φαρμακευτικής. Είναι μια «στάση» για περίσκεψη, μια προσπάθεια να ξαναφέρει ο τηλεθεατής στο μυαλό του την ιαματική εμπειρία της φύσης, όπως αυτή αποθησαυρίστηκε μέσα σε απλές συνταγές, οι οποίες μεταβιβάζονταν από τους παλιότερους στους νεότερους.
Η εκπομπή συνεργάζεται με διακεκριμένους επιστήμονες γιατρούς, βοτανολόγους, φαρμακοποιούς, δασολόγους, ιστορικούς, λαογράφους, κοινωνιολόγους, κ.ά. ώστε, να υπάρχει η επιστημονική άποψη και τεκμηρίωση για κάθε θέμα.

Περιγραφή επεισοδίου
ΛΙΜΝΗ ΚΕΡΚΙΝΗ – ΣΕΡΡΕΣ
Κατευθυνόμαστε προς τη λίμνη Κερκίνης, όπου ο κ. Θόδωρος Ναζιρίδης, γενικός συντονιστής του φορέα διαχείρισης της λίμνης μας μιλά  για την πλούσια χλωρίδα και πανίδα της περιοχής, ενώ στα άνω Πορόια των Σερρών, μαζί με τον κ. Γιάννη, γνωρίζουμε την σπουδαιότητα του φιδόχορτου για τα ζώα. Οι γυναίκες από τον αγροτουριστικό βιοτεχνικό συνεταιρισμό συλλέγουν ζαμπούκο, ιππεύοντας τα επιβλητικά άλογά τους. Η Φεβρωνία μας δείχνει όλους τους τρόπους που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον ζαμπούκο, ενώ η κ. Πασχαλίτσα φτιάχνει μια πίτα από λάπατα, η οποία εκτός από νόστιμη είναι και θρεπτική.

Σκηνοθεσία: Καλέσης Θεόδωρος
Σεναριογράφος: Καλέσης Θεόδωρος
Μοντάζ: Λεωνίδας Παπαφωτίου
Δ/ντής φωτογραφίας: Αλέξης Ιωσηφίδης
Δ/ντης Παραγωγής: Σίμος Ζέρβας
Β΄ Κάμερα: Έλενα Μαργαριτίδου
Motion Graphics: Ελευθέρογλου Γιώργος
Ηχολήπτης: Αλέξης Ιωσηφίδης
Αφηγητής: Πελτέκης Αστέριος
Επιμέλεια Μουσικής Sound Desing: Λεωνίδας Παπαφωτίου
Κείμενα: Ευεργέτης Επαμεινώνδας
Μίξη ήχου: Βαγγέλης Κατσίνας
Επιστημονικός Σύμβουλος: Ευεργέτης Επαμεινώνδας
Εκτέλεση Παραγωγής: ΑΙΜΟΣ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ: ΚΑΛΕΣΗΣ Θ. & ΣΙΑ Ο.Ε.

13Ιολ2015 – Βότανα Μυστικά και Θεραπείες