Επεισόδιο 17ο

Σειρά ντοκιμαντέρ, 24 ημίωρων επεισοδίων.

Η σειρά «Βότανα, Μυστικά και Θεραπείες» έχει θέμα τις θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων και των φυτών, καθώς και την καταγραφή των γνώσεων της λαϊκής παράδοσης που έχουν επιβιώσει μέχρι τις μέρες μας.
Δεν πρόκειται για μια προσπάθεια επαναφοράς των παλαιών θεραπευτικών μεθόδων, ούτε, βέβαια, για αφελές εγχείρημα αντικατάστασης της σύγχρονης ιατρικής ή μια πρόταση συνολικής «εναλλακτικής» φαρμακευτικής. Είναι μια «στάση» για περίσκεψη, μια προσπάθεια να ξαναφέρει ο τηλεθεατής στο μυαλό του την ιαματική εμπειρία της φύσης, όπως αυτή αποθησαυρίστηκε μέσα σε απλές συνταγές, οι οποίες μεταβιβάζονταν από τους παλιότερους στους νεότερους.
Η εκπομπή συνεργάζεται με διακεκριμένους επιστήμονες γιατρούς, βοτανολόγους, φαρμακοποιούς, δασολόγους, ιστορικούς, λαογράφους, κοινωνιολόγους, κ.ά. ώστε, να υπάρχει η επιστημονική άποψη και τεκμηρίωση για κάθε θέμα.

Περιγραφή επεισοδίου
ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ – ΣΠΑΘΟΧΟΡΤΟ
Ο κύριος Γιάννης, γνωρίζοντας καλά την ιστορία του Πολύγυρου, μας ξεναγεί στην περιοχή και μας μιλά για τον πήγανο, το βότανο που ο Ιπποκράτης χρησιμοποιούσε σε περισσότερες από 15 συνταγές. Το σπαθόχορτο ήταν γνωστό, επίσης, από την αρχαιότητα και ο κύριος Νίκος γνωρίζει καλά τις θεραπευτικές του ιδιότητες τις οποίες μας αναλύει. Στη συνέχεια της εκπομπής επισκεπτόμαστε το εργαστήρι παραδοσιακής σαπωνοποιίας του κυρίου Βασιλάκη. Γι αυτόν το σαπούνι δεν σημαίνει μόνο άρωμα και μεράκι, αλλά και το ξύπνημα του παρελθόντος. Αλλά για τα βότανα μας μιλά και ο σεφ κύριος Νίκος, στην Άθυτο, ο οποίος αφού μαζεύει βότανα, μας καλεί στην κουζίνα του εστιατορίου του και μας δείχνει διάφορες συνταγές.

Σκηνοθεσία: Καλέσης Θεόδωρος
Σεναριογράφος: Καλέσης Θεόδωρος
Μοντάζ: Λεωνίδας Παπαφωτίου
Δ/ντής φωτογραφίας: Αλέξης Ιωσηφίδης
Δ/ντης Παραγωγής: Σίμος Ζέρβας
Β΄ Κάμερα: Έλενα Μαργαριτίδου
Motion Graphics: Ελευθέρογλου Γιώργος
Ηχολήπτης: Αλέξης Ιωσηφίδης
Αφηγητής: Πελτέκης Αστέριος
Επιμέλεια Μουσικής Sound Desing: Λεωνίδας Παπαφωτίου
Κείμενα: Ευεργέτης Επαμεινώνδας
Μίξη ήχου: Βαγγέλης Κατσίνας
Επιστημονικός Σύμβουλος: Ευεργέτης Επαμεινώνδας
Εκτέλεση Παραγωγής: ΑΙΜΟΣ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ: ΚΑΛΕΣΗΣ Θ. & ΣΙΑ Ο.Ε.

15Ιολ2015 – Βότανα Μυστικά και Θεραπείες