Επεισόδιο 2

Σειρά ντοκιμαντέρ, 24 ημίωρων επεισοδίων.

Η σειρά «Βότανα, Μυστικά και Θεραπείες» έχει θέμα τις θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων και των φυτών, καθώς και την καταγραφή των γνώσεων της λαϊκής παράδοσης που έχουν επιβιώσει μέχρι τις μέρες μας.
Δεν πρόκειται για μια προσπάθεια επαναφοράς των παλαιών θεραπευτικών μεθόδων, ούτε, βέβαια, για αφελές εγχείρημα αντικατάστασης της σύγχρονης ιατρικής ή μια πρόταση συνολικής «εναλλακτικής» φαρμακευτικής. Είναι μια «στάση» για περίσκεψη, μια προσπάθεια να ξαναφέρει ο τηλεθεατής στο μυαλό του την ιαματική εμπειρία της φύσης, όπως αυτή αποθησαυρίστηκε μέσα σε απλές συνταγές, οι οποίες μεταβιβάζονταν από τους παλιότερους στους νεότερους.
Η εκπομπή συνεργάζεται με διακεκριμένους επιστήμονες γιατρούς, βοτανολόγους, φαρμακοποιούς, δασολόγους, ιστορικούς, λαογράφους, κοινωνιολόγους, κ.ά. ώστε, να υπάρχει η επιστημονική άποψη και τεκμηρίωση για κάθε θέμα.

Περιγραφή επεισοδίου
ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ – ΚΑΛΕΝΤΟΥΛΑ
Σε αυτό το επεισόδιο επισκεπτόμαστε το Νομό Ηρακλείου. Ο γεωπόνος Μανώλης Αβραμάκης αναλύει το χλωριδικό πλούτο της περιοχής. Ο κύριος Μανώλης Καμπριάνης, ιδιοκτήτης καταστήματος εμπορίας βοτάνων στην Αγορά του Ηρακλείου αναλύει το προφίλ των αγοραστών βοτάνων, ενώ η διευθύντρια του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Ηρακλείου, καθηγήτρια Κατερίνα Βορεάδου, παρουσιάζει τις επιστημονικές δράσεις για την προστασία του χλωριδικού  πλούτου του νησιού και την εκπαίδευση των νεότερων γενεών. Τέλος, στο χωριό Άνω Ασίτες, η Έλενα Σωμαρακάκη μας παρουσιάζει δύο αλοιφές με βάση την καλέντουλα.

Σκηνοθεσία: Καλέσης Θεόδωρος
Σεναριογράφος: Καλέσης Θεόδωρος
Μοντάζ: Λεωνίδας Παπαφωτίου
Δ/ντής φωτογραφίας: Αλέξης Ιωσηφίδης
Δ/ντης Παραγωγής: Σίμος Ζέρβας
Β΄ Κάμερα: Έλενα Μαργαριτίδου
Motion Graphics: Ελευθέρογλου Γιώργος
Ηχολήπτης: Αλέξης Ιωσηφίδης
Αφηγητής: Πελτέκης Αστέριος
Επιμέλεια Μουσικής Sound Desing: Λεωνίδας Παπαφωτίου
Κείμενα: Ευεργέτης Επαμεινώνδας
Μίξη ήχου: Βαγγέλης Κατσίνας
Επιστημονικός Σύμβουλος: Ευεργέτης Επαμεινώνδας
Εκτέλεση Παραγωγής: ΑΙΜΟΣ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ: ΚΑΛΕΣΗΣ Θ. & ΣΙΑ Ο.Ε.

22Ιον2016 – Βότανα Μυστικά και Θεραπείες