Από Αγκάθι, Ρόδο – Επανάχρηση στο φαγητό

Επεισόδιο 05: «Επανάχρηση στο φαγητό»

Υπολογίζεται ότι παγκοσμίως 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι τροφής καταλήγουν στα σκουπίδια. Αυτή η ποσότητα θα μπορούσε να καλύψει τέσσερις φορές τις ανάγκες των 868 εκατομμυρίων ανθρώπων που υποσιτίζονται. Στην Ευρώπη, η σπατάλη ανέρχεται σε 179 κιλά τροφής ανά κάτοικο, ενώ στην Ελλάδα, το 37% των πολιτών δηλώνουν ότι σπαταλούν φαγητό τουλάχιστον 1-2 φορές το μήνα.

Τα τρόφιμα τα οποία πιο συχνά καταλήγουν στον κάδο, είναι μαγειρεμένα φαγητά που περίσσεψαν, φρούτα και λαχανικά. Πόσα απ’ αυτά θα μπορούσαν να διασωθούν και με ποιους τρόπους;

Το «Από αγκάθι ρόδο» ανοίγει το φάκελο διατροφή, φοράει ποδιά και… μπαίνει στην κουζίνα. Ο Γιώργος Πυρπασόπουλος μαγειρεύει με την κα Μαρία, μία νοικοκυρά που μας μαθαίνει πώς να παρουσιάζουμε το χθεσινό φαγητό ως νέο και εισέρχεται στα άδυτα του καλύτερου εστιατορίου της χώρας, της «Σπονδής», όπου μαζί με τον σεφ Άγγελο Λάντο μιλούν για τη σχέση της υψηλής γαστρονομίας με την ιστορία της μαγειρικής, η οποία φτάνει στο Μεσαίωνα, την ευφυΐα των συνταγών των γιαγιάδων μας και τις νέες τάσεις στην υψηλή κουζίνα. Μαγειρεύουμε στην Κοινωνική Κουζίνα της Οργάνωσης Γη για όσους έχουν ανάγκη και πηγαίνουμε στη λαϊκή μαζί με το «ΜΠΟΡΟΥΜΕ» για να μαζέψουμε τα αδιάθετα τρόφιμα από τους πάγκους των παραγωγών.

Ένα επεισόδιο για το φαγητό, τους ανθρώπους, τη ζωή, την αλληλεγγύη.

Σκηνοθέτης: Νικόλ Αλεξανδροπούλου
Σενάριο: Νικόλ Αλεξανδροπούλου
Εκτέλεση παραγωγής: Libellula Productions
Παρουσιαστής: Γιώργος Πυρπασόπουλος