11Φεβ2017 – Η Εποχή των Εικόνων

«Documenta 2017 – Adam Szymczyk – Μαθαίνοντας από την Αθήνα»

Η «Εποχή των εικόνων» συναντά τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Documenta 14, που σ’ αυτή την έκδοση θα γίνει ταυτόχρονα στην Αθήνα και στο Kassel (Απρίλιος-Ιούνιος). Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Documenta του Kassel μετακινείται από την πόλη στην οποία γεννήθηκε και επισκέπτεται την Αθήνα σε μια ισότιμη έκθεση που θα δημιουργήσει μεγάλο γεγονός στη διεθνή εικαστική σκηνή.

Ειδικότερα, η Κατερίνα Ζαχαροπούλου συναντά τον Άνταμ Σίμζικ, ο οποίος μιλάει για πρώτη φορά στην Ελληνική Τηλεόραση για την επερχόμενη Documenta. Η συζήτηση αρχίζει με την ιστορία της, από το 1955 έως σήμερα, ενώ φωτίζει τις συνθήκες μέσα από τις οποίες έγινε η μεγαλύτερη εικαστική διοργάνωση στον κόσμο. Παρουσιάζονται τα έργα και οι κορυφαίοι διευθυντές και καλλιτέχνες που καθιέρωσαν τη σύγχρονη παραγωγή καλλιτεχνικών έργων ως ανάγκη των καιρών, καθώς και τον διάλογο για ανατροπή των ιεραρχιών μέσα από καλλιτεχνικές πρακτικές και δράσεις. Ο Άνταμ Σίμζικ αναφέρεται στη δική του προσωπική ιδεολογική πλατφόρμα που τον οδήγησε στην Documenta 14, στους λόγους για τους οποίους επέλεξε την Αθήνα για «συνομιλητή» του Kassel, τις «Ασκήσεις Ελευθερίας» που προηγούνται της κεντρικής έκθεσης, τις συνεργασίες με την ΑΣΚΤ και βέβαια, για τον τίτλο της Documenta 14, «Learning from Athens».

Η εκπομπή χρησιμοποιεί φωτογραφικά αρχεία από την ιστορία της Documenta, δίνοντας ένα χρονικό-οδοιπορικό που φτάνει μέχρι τις προετοιμασίες στην Αθήνα μέσα από ομιλίες, περφόρμανς και δράσεις στην πόλη. Σκοπός της εκπομπής είναι η γνωριμία του ευρύτερου κοινού με τον χαρακτήρα της Documenta, μια και θα είναι το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός που έχει γίνει ποτέ στη χώρα και η εξοικείωση μ’ αυτό θα καταστήσει περισσότερο κατανοητή την παρουσία της στην Αθήνα.

Σενάριο-παρουσίαση: Κατερίνα Ζαχαροπούλου
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Παντελιάς
Διεύθυνση φωτογραφίας: Παντελής Μαντζανάς G.S.C.
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Παναγιώτης Κουτσοθεόδωρος
Μοντάζ-μιξάζ: Νίκος Βαβούρης
Οπερατέρ: Νικόλας Καρανικόλας, Ειρήνη Καραγιάννη
Ηχολήπτης: Χρήστος Παπαδόπουλος.
Ενδυματολόγος: Δέσπονα Χειμώνα
Βοηθός παραγωγής: Θανάσης Χρυσόγελος, Μάρκος Δαμιανός
Φροντιστήριο: Λίνα Κοσσυφίδου
Παραγωγός: Ελένη Κοσσυφίδου
Εκτέλεση παραγωγής: blackbird production