17Φεβ2018 – ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΡΑΞΕΙΣ – Μέριμνα και Φροντίδα

Επισκεπτόμαστε το Ελληνικό Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης, όπου από το 1996 φιλοξενεί παιδιά που έχουν κακοποιηθεί ή εγκαταλειφθεί από τις οικογένειες τους. Μέσα στα πολύχρωμα σπίτια, τα παιδιά βρήκαν οικογενειακή θαλπωρή μεγαλώνοντας με «μητέρες» και «θείες», που έχουν αναλάβει την φροντίδα τους. Το παιδικό χωριό κατασκευάστηκε και λειτουργεί με δωρεές πολιτών και φορέων οι οποίες όμως τα τελευταία χρόνια μειώθηκαν με αποτέλεσμα να κλείσουν τα 2 από τα 8 σπίτια.
Πάμε στο νομό Ροδόπης όπου χιλιάδες άνθρωποι βοήθησαν ώστε να γίνει πράξη το όνειρο κάποιων γονέων παιδιών με νοητική υστέρηση τα οποία έφταναν στην ενηλικίωση. Αυτό που ζητούσαν ήταν ένας χώρος που θα μπορούν να περνούν την ημέρα τους δημιουργικά. Σήμερα ο σύλλογος μέριμνας ΑΜΕΑ Άγιοι Θεόδωροι στην Κομοτηνή απέκτησε τον δικό του χώρο, ένα κέντρο διημέρευσης ημερήσιας φροντίδας.
Γνωρίζουμε τη ΝΑΟΜΙ και μαθαίνουμε πώς μια ομάδα από Γερμανίδες γυναίκες που ζουν εδώ και πολλά χρόνια στην Ελλάδα, δημιούργησαν ένα δίκτυο βοήθειας για τους πρόσφυγες από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ και από Αφρικανικές χώρες που ήρθαν στην Ελλάδα, μαθαίνοντας τους την τέχνη της ραπτικής.

Σενάριο: Μαρία Ζερβοχωρίτου
Αρχισυντάκτρια: Δέσποινα Κρητικού
Διευθυντής Παραγωγής: Ιάκωβος Δισλής
Ενδυματολόγος: Σοφία Καλεμκερίδου
Διευθυντής Φωτογραφίας: Ευάγγελος Πηλάτης
Μοντέρ: Πάνος Παπαγιάννης
Ηθοποιός: Μαρίνα Χατζηιωάννου

Παραγωγή: ERT3
Σκηνοθεσία: Λεωνίδας Γλυνίδης
Παρουσίαση: Μαρία Ζερβοχωρίτου, Δέσποινα Κρητικού, Βαρβάρα Καζαντζίδου