22Απρ2017 – Τοπικές κουζίνες

Eπεισόδιο 9  «Ελαιόλαδο Μεσσηνίας»

Οι «Τοπικές Κουζίνες» ταξιδεύουν στη Μεσσηνία, αναζητώντας τα μυστικά της κορωνέικης ποικιλίας, που παράγει το περισσότερο αλλά και το πιο διάσημο ελαιόλαδο.
Ο Τάκης Δημητρακόπουλος, ένας ψαγμένος νέας γενιάς παραγωγός από τη χώρα της Τριφυλλίας, μας μυεί σε όλα τα στάδια μιας νέας εκπαιδευμένης παραγωγής, που αποφεύγει τα λάθη του παρελθόντος
Η γυναίκα του Πένυ μαγειρεύει τοπικές συνταγές. Δοκιμάζουμε λαλαγγίδες της γιαγιάς Γεωργίας, καγιανά με παστό χοιρινό και πέτουλες, βλέπουμε πώς γίνεται το αγνό σαπούνι από ελαιόλαδο.
Ο Τάκης μας παίρνει μαζί του στην Αθήνα στο πάνελ γευσιγνωσίας ελαιολάδου της Έφης Χριστοπούλου και πίσω στο χωριό βλέπουμε πώς βγαίνει το φρέσκο ελαιόλαδο στο ελαιοτριβείο και πώς ταξινομείται στον συνεταιρισμό ανάλογα με την κατηγορία του.
Ένα ταξίδι στη σύγχρονη ελαιοποίηση που δημιουργεί ένα νέο μέλλον για το ελληνικό ελαιόλαδο.

Κείμενα/Αφήγηση: Ελένη Ψυχούλη
Σκηνοθεσία: Βασίλης Βασιλειάδης
Έρευνα: Αγγελική Ρίζου
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Νίκος Θεοδωρόπουλος
Μοντάζ: Claudia Sprenger
Διεύθυνση Παραγωγής: Μαρίνα Βεϊόγλου
Production Design: Αρετή Βαρδάκη
Παραγωγή: Πάνος Παπαδόπουλος / Prosenghisi Film&Video
Website: www.prostv.com
Facebook εκπομπής: Topikes Kouzines