25Φεβ2017 – Τοπικές κουζίνες

Eπεισόδιο 4  –  «Φασόλια Πρεσπών»

Οι «Τοπικές Κουζίνες» ταξιδεύουν στον Εθνικό Δρυμό των Πρεσπών, που από το 1975 ανακηρύχθηκε Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους. Παρατηρούν τα 260 πουλιά της λίμνης, τους σπάνιους αργυροπελεκάνους και εστιάζουν στα παραλίμνια φασουλοχώραφα, που παράγουν το ΠΓΕ (Προστατευμένης Γεωγραφικής Ένδειξης), διάσημο και πεντανόστιμο, ντόπιο φασόλι. Ο παραγωγός Βασίλης Αναστασίου, γέννημα-θρέμμα της Μικρολίμνης, ενός μικρού χωριού στη εσχατιά της Μικρής Πρέσπας, μας ξεναγεί στα 100 του στρέμματα και σε όλα τα στάδια και τα μυστικά της παραγωγής των ντόπιων φασολιών, του πλακέ, του λευκού και του μαύρου γίγαντα.

Η Σπυριδούλα, η γυναίκα του Βασίλη, μας μαγειρεύει τους παραδοσιακούς γίγαντες στο φούρνο, ενώ η Άρτεμις, ο Κυριάκος και η Ζένια μας ξεναγούν στη δική τους επιτυχημένη προσπάθεια αποκέντρωσης, όταν έφυγαν από την Αθήνα για να αναλάβουν την εγκαταλελειμένη οικογενειακή ταβέρνα, πάνω στα νερά της Μικρής Πρέσπας. Μαζί τους, θα γνωρίσουμε όλο τον μικρόκοσμο της Πρέσπας, μια δραστήρια κοινωνία που ψαρεύει, εκτρέφει άλογα και μελίσσια, συντηρεί τον παρατημένο νερόμυλο του Αγίου Γερμανού και μαγειρεύει -τα άγνωστα σε μας- ψάρια της λίμνης: το γριβάδι και το τσιρόνι. Όλος ο κόσμος της Πρέσπας, σ’ ένα μοναδικό, παραμεθόριο τοπίο, σαν αγγελοπουλικό σκηνικό.

Κείμενα/Αφήγηση: Ελένη Ψυχούλη
Σκηνοθεσία: Ανθή Νταουντάκη
Έρευνα: Αγγελική Ρίζου
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Παναγιώτης Βασιλάκης
Μοντάζ: Ηρώ Βρετζάκη
Διεύθυνση Παραγωγής: Μαρίνα Βεϊόγλου
Production Design: Αρετή Βαρδάκη
Παραγωγή: Πάνος Παπαδόπουλος / Prosenghisi Film&Video
Website: www.prostv.com
Facebook εκπομπής: Topikes Kouzines