10Σεπ2015 – Μαρτυρίες (Κωνσταντινούπολη – Σεπτέμβριος 1955)

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 1955

Οι «Μαρτυρίες» του δημοσιογράφου Γιώργου Πετρίτση είναι σειρά ντοκιμαντέρ ιστορικής καταγραφής, με θέματα αναφερόμενα σε πρόσωπα και γεγονότα της πρόσφατης ιστορίας μας, με καταθέσεις ανθρώπων που είχαν άμεσες εμπειρίες για τα συμβάντα, αλλά και εκτιμήσεις ιστορικών μελετητών με ξεχωριστό κύρος.
Βασικός στόχος είναι, με το λιτό δημοσιογραφικό ύφος, την αντικειμενική καταγραφή ντοκουμέντων, και την παράθεση ποικίλων απόψεων – εκτιμήσεων, να δίνεται η δυνατότητα στον τηλεθεατή να διαμορφώνει γνώμη και να καταλήγει σε συμπεράσματα, συγκρίνοντας τα στοιχεία τα οποία του παρατίθενται και εκτιμώντας τα αναλόγως.

(60 χρόνια από τους βανδαλισμούς των Τούρκων και το ξεκλήρισμα του Ελληνισμού στην Κωνσταντινούπολη)

Αυτόπτες μάρτυρες δίνουν πληροφορίες για τις καταστροφές και τις λεηλασίες των Τούρκων στην Κωνσταντινούπολη το Σεπτέμβριο του 1955. Γίνεται αναφορά στο κλίμα που επικρατούσε πριν από το ξέσπασμα των επεισοδίων, στις ανθελληνικές διαθέσεις της τουρκικής κοινής γνώμης, στα σχέδια εξόντωσης του Ελληνισμού που οργάνωναν οι Τούρκοι στα τζαμιά και στον τρόπο δράσης τους. Στη συνέχεια, γίνεται λόγος για την αντίδραση της διεθνούς κοινής γνώμης για τα αποτρόπαια γεγονότα της Κωνσταντινούπολης και την καταδίκη του Μεντερές, προέδρου της τουρκικής κυβέρνησης.

Παραγωγή: Ελληνική
Σκηνοθέτης: Γιώργος Πετρίτσης
Σενάριο: Γιώργος Πετρίτσης
Φωτογραφία: Αδαμάντιος Πετρίτσης
Μοντάζ: Μάριος Ζώγκας
Αφηγητής: Τέλης Ζώτος
Επιμέλεια: Παντελής Βιρβιδάκης