15Σεπ2014 – Δικτατορία στην Ευρώπη – ενάντια στη λήθη

ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΕΣ ΜΝΗΜΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΛΗΘΗ – ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Οι τρεις τελευταίες δεκαετίες του προηγούμενου αιώνα έφεραν την κατάρρευση πολλών δικτατορικών καθεστώτων στον πλανήτη μας. Κατά την δεκαετία του 70, τα αναχρονιστικά καθεστώτα που ασκούσαν καταπίεση στο νότο της Ευρώπης, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ελλάδα, παραχώρησαν τη θέση τους σε δημοκρατίες που ενδυναμώθηκαν από την προσχώρησή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι νεαρές αυτές δημοκρατίες έπρεπε τώρα να αντιμετωπίσουν κάποιες θαυμαστές προκλήσεις. Είχαν άραγε χρέος να καταφύγουν στη Δικαιοσύνη, να κηρύξουν αμνηστία, να συγχωρέσουν; Και άραγε ποιες είναι οι μνήμες που πρέπει να διατηρηθούν ή ποια λήθη να επιβληθεί;

Το ντοκιμαντέρ «Η Δικτατορία στην Ευρώπη-Ενάντια στη λήθη» αναδεικνύει τις περιπτώσεις της Ισπανίας, της Ελλάδας και της Πορτογαλίας, χωρών που παρά τις γεωγραφικές, ιστορικές και πολιτιστικές τους ομοιότητες, διένυσαν η κάθε μία την δική της ιδιαίτερη διαδρομή. Η Ισπανία επέλεξε την αμνηστία, ενώ η Πορτογαλία και η Ελλάδα την καταδίκη των υπαιτίων.
Το ντοκιμαντέρ διεξάγει μια έρευνα στις τρεις αυτές χώρες, ένα ταξίδι στο χώρο και το χρόνο. Τα ιστορικά αρχεία συμπληρώνονται από μαρτυρίες και έρευνα σε τόπους με ιδιαίτερο συμβολισμό. Οδηγοί μας είναι προσωπικότητες με βαθειά ανάμειξη στα δικτατορικά καθεστώτα ή την διαδικασία εκδημοκρατισμού που ακολούθησε καθώς και η αποτύπωση της γνώμης της νέας γενιάς.

Μια καταγραφή της δικτατορίας στην νότια Ευρώπη μέσα από την οποία αναδεικνύονται οι ομοιότητες και οι διαφορές με στόχο την διατήρηση της Μνήμης.

Προλογίζει ο δημοσιογράφος Λ. Αντωνόπουλος.
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα δημοκρατίας στις 15/09 ο Λεωνίδας Αντωνόπουλος παρουσιάζει στη Νέριτ μια έκτακτη εκπομπή με θέμα την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία, στην οποία θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Δικτατορία στην Ευρώπη – ενάντια στη λήθη», ενώ στο στούντιο καλεσμένοι θα είναι ο κος Στέλιος Περράκης, καθηγητής διεθνών και ευρωπαϊκών θεσμών του Παντείου πανεπιστημίου και η κα Μαρία Πίνιου- Καλλή, ιατρός, ιδρύτρια ιατρικού κέντρου αποκατάστασης θυμάτων βασανιστηρίων.

Παραγωγή:Ευρωπαϊκής συμπαραγωγής
Σκηνοθέτης: Pierre Beuchot
Παρουσιαστής: Λεωνίδας Αντωνόπουλος