18Ιαν2015 – Τραγούδια που έγραψαν ιστορία – “Βασίλης Τσιτσάνης”

Τίτλος επεισοδίου: “ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗ – ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΤΣΙΤΣΑΝΗ – 18.1.2015: 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΤΣΙΤΣΑΝΗ”
Ελληνικά τραγούδια που έγραψαν ιστορία, το καθένα στο είδος του – από το σμυρναίικο και το ρεμπέτικο, μέχρι το ελαφρό, λαϊκό και έντεχνο. Έργα μεγάλων ελλήνων δημιουργών που εξέφρασαν τον ιστορικοκοινωνικό περίγυρο της εποχής τους, συνθέτοντας μια εικόνα της πολυμορφίας και της εκφραστικής δύναμης του ελληνικού τραγουδιού στον εικοστό αιώνα.
Κάθε επεισόδιο ανιχνεύει το «πορτρέτο» ενός τραγουδιού, μέσα από πλούσιο οπτικοακουστικό και αρχειακό υλικό.
Η κάμερα καταγράφει τις μαρτυρίες των ίδιων των δημιουργών και των μελετητών, ενώ επισκέπτεται τους χώρους, που είναι άμεσα συνδεδεμένοι με τη δημιουργία κάθε μουσικού είδους.

Από τη σειρά ντοκιμαντέρ του Γιώργου Ζέρβα «Τραγούδια που έγραψαν ιστορία», το επεισόδιο που αφορά στη «Συννεφιασμένη Κυριακή», με μαρτυρίες από τον ίδιο τον Βασίλη Τσιτσάνη ο οποίος μιλά για το πώς εμπνεύστηκε το τραγούδι στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής. Η σειρά «Τραγούδια που έγραψαν ιστορία» αφορά δεκαπέντε ελληνικά τραγούδια που έγραψαν ιστορία, το καθένα στο είδος του, από το σμυρναίικο και το ρεμπέτικο, μέχρι το ελαφρό, λαϊκό και έντεχνο.
Έργα μεγάλων ελλήνων δημιουργών που εξέφρασαν τον ιστορικοκοινωνικό περίγυρο της εποχής τους, συνθέτοντας μια εικόνα της πολυμορφίας και της εκφραστικής δύναμης του ελληνικού τραγουδιού στον εικοστό αιώνα. Κάθε επεισόδιο ανιχνεύει το «πορτρέτο» ενός
τραγουδιού, μέσα από πλούσιο οπτικοακουστικό και αρχειακό υλικό. Η κάμερα καταγράφει τις μαρτυρίες των ίδιων των δημιουργών και των μελετητών, ενώ επισκέπτεται τους χώρους, που είναι άμεσα συνδεδεμένοι με τη δημιουργία κάθε μουσικού είδους.

Παραγωγή-σκηνοθεσία: Γιώργος Ζέρβας
Έρευνα-σενάριο: Γιώργος Ζέρβας-Βαγγέλης Παπαδάκης
Σύμβουλοι: Σπύρος Παπαϊωάννου- Γιώργος Κοντογιάννης

Παραγωγή:Ελληνική
Σκηνοθέτης: Γιώργος Χρ. Ζέρβας
Παραγωγή: Γιώργος Χρ. Ζέρβας
Έρευνα – σενάριο: Γιώργος Ζέρβας, Βαγγέλης Παπαδάκης
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιάννης Παναγιωτάκης
Μοντάζ: Ντίνος Βαμβακούσης, Ελένη Τόγια
Διεύθυνση παραγωγής: Τζίνα Πετροπούλου
Σύμβουλοι:Σπύρος Παπαϊωάννου, Γιώργος Κοντογιάννης