25Μαρ2015 – Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα

ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ

Ένα ενδιαφέρον ιστορικό ντοκιμαντέρ, για τη δράση και τη συμβολή της Σπετσιωτοπούλας αυτής ηρωίδας στην Επανάσταση του 1821.
Η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, το γένος Πινότση, γεννήθηκε στη φυλακή, έζησε μέσα στη θάλασσα, πολέμησε στη στεριά και πέθανε εκτός μάχης, στην αυλή του σπιτιού της από αδέσποτο βόλι. Οι συνθήκες γεννούν τους ήρωες και τις ηρωίδες και τους κάνουν ανθρώπινους, οικείους, καθημερινούς. Μεγάλωσε με την έλλειψη του πατέρα της (ο οποίος είχε συλληφθεί από τους Τούρκους με τα πρώιμα γεγονότα της Μάνης). Όταν εκείνος πέθαινε στις φυλακές της Κωνσταντινούπολης, εκείνη γεννιόταν σε κάποιο υγρό κελί εκεί δίπλα. Ανδρώθηκε μέσα από την απώλειά του και από την ιδέα της επανάστασης και της ελευθερίας.
Παντρεύτηκε δύο φορές, γέννησε έξι παιδιά και μετά το θάνατο του δεύτερου συζύγου της Δημήτρη Μπούμπουλη, ασχολούμενη με το ναυτικό εμπόριο, αύξησε την τεράστια περιουσία που της είχε αφήσει εκείνος.
Το ντοκιμαντέρ διατρέχει, μέσα από το πρόσωπο της Μπουμπουλίνας, τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα της περιόδου της Επανάστασης του 1821 που συνδέονται μαζί της.
Επισκέπτεται τους χώρους όπου έζησε και πολέμησε: Τις Σπέτσες, όπου βρίσκεται το σπίτι της, στο οποίο υψώθηκε η πρώτη σημαία της Επανάστασης και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, τη Μονεμβασιά, όπου συνέβαλε στην ομώνυμη ναυμαχία, το Άργος, όπου – πολεμώντας – έχασε τον ένα της γιο, την Τρίπολη, όπου πολέμησε δίπλα στον Κολοκοτρώνη, το Ναύπλιο, όπου βοήθησε από τη θάλασσα στην πτώση του φρουρίου.
Το ντοκιμαντέρ επιχειρεί να αναπλάσει τον πολιτικο-κοινωνικό καμβά της εποχής, δίνοντας την ανθρώπινη διάσταση των γεγονότων, συνδέοντας τους χώρους και το χρόνο, φέρνοντάς τον ως τις μέρες μας μέσα από τα ιστορικά κείμενα, τη δημοτική ποίηση που αναφέρεται στην ίδια και στα παραπάνω γεγονότα, τις αφηγήσεις των ξένων περιηγητών και, τέλος, μέσα από τις μνήμες των τελευταίων ζώντων απογόνων της.
Η κινηματογράφηση των φυσικών χώρων πλαισιώνεται από το εικαστικό υλικό που σχετίζεται με την εποχή (πίνακες, γκραβούρες, χάρτες, προσωπικά αντικείμενα, αλληλογραφία κλπ) και από την αόρατη παρουσία της γυναίκας αυτής, που διατρέχει όλο το ντοκιμαντέρ, κάνοντάς την «παρούσα» στο σήμερα.

Διάρκεια: 50′
Σκηνοθέτης: Νικολέττα Γουλή
Σενάριο: Νικολέττα Γουλή
Ιστορική έρευνα: Ελένη Τσουγκαράκη
Παραγωγή: Κώστας Λαμπρόπουλος
Μουσική: Πλάτων Ανδριτσάκης
Φωτογραφία: Δημήτρης Μπακάλμπασης

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΑμεΑ