28Νοε2014 – ΣΚΙΕΣ στο ΦΩΣ (Ντίνος Κατσουρίδης, 28.11.2011)

Για τον ελληνικό κινηματογράφο έχουν γραφεί χιλιάδες σελίδες και έχουν ειπωθεί ακόμη περισσότερα. Από το ξεκίνημα του μεσοπολεμικού ελληνικού κινηματογράφου μέχρι τη σημερινή πραγματικότητα της ψηφιακής εικόνας, όλοι καταλήγουν σε μια κοινή διαπίστωση: Η φωτογραφία των ελληνικών ταινιών αποτελούσε πάντα ένα από τα ισχυρότερα χαρτιά του εγχώριου κινηματογράφου. Οι έλληνες διευθυντές φωτογραφίας έδωσαν ένα πολύ ιδιαίτερο στίγμα και το επίπεδο δουλειάς τους αναγνωρίστηκε διεθνώς πάμπολλες φορές. Πώς βίωσαν τις αλλαγές στον Ελληνικό κινηματογράφο από τα χρόνια του πολέμου μέχρι σήμερα; Πώς δουλεύουν με τους σκηνοθέτες; Ποιες οι σχέσεις που αναπτύσσονται στο πλαίσιο μιας ταινίας; Υπάρχει το περίφημα «ελληνικό» φως;
Στα επεισόδια της σειράς, ΣΚΙΕΣ στο ΦΩΣ, παρακολουθούμε τους ίδιους να περιγράφουν τη ζωή τους στον κινηματογράφο, βλέπουμε αποσπάσματα από τις ταινίες τους ακούγοντας, παράλληλα, τις περιγραφές και τις αποκαλύψεις τους και γνωρίζουμε τη δουλειά τους μέσα από σπάνιες φωτογραφίες από τα γυρίσματα ταινιών.

Τίτλος επεισοδίου: «Ντίνος Κατσουρίδης»

Ένα επεισόδιο αφιέρωμα στην επέτειο θανάτου του Ντίνου Κατσουρίδη στις 28.11.2011

Ο Ντίνος Κατσουρίδης αποτελεί την πιο εμβληματική μορφή του ελληνικού κινηματογράφου. Διευθυντής φωτογραφίας, μοντέρ, παραγωγός και σκηνοθέτης από το 1948. Είναι ο μόνος που «ξεκίνησε» όλα τις εποχές του ελληνικού κινηματογράφου, ένας σκαπανέας από την πρώτη περίοδο του Φίνου, μέχρι τη σημερινή ψηφιακή εποχή.

Αυτό το επεισόδιο μας περιγράφει, με συναρπαστικό τρόπο, πώς άλλαξε τον τρόπο που αντιμετωπιζόταν η εικόνα εκείνη, την πρώτη περίοδο της Φίνος Φιλμ, πώς έφερε, κυριολεκτικά, την μεγάλη ανατροπή, ενώ στη συνέχεια αναλύει τον τρόπο δουλειάς του, τη διαφορά έγχρωμου και ασπρόμαυρου, το ζήτημα του «ύφους» στην φωτογραφία και της τεχνικής αρτιότητας.

Για τον Ντίνο Κατσουρίδη μιλούν κορυφαίοι διευθυντές φωτογραφίας, όπως: Γιώργος Αρβανίτης, Νίκος Καβουκίδης, από αρχειακό υλικό ο δάσκαλός του Ντίντης Καρύδης, Παντελής Βούλγαρης, Βασίλης Βαφέας, Γιώργος Τζάνερης.

Σκηνοθέτης: Ηλίας Γιαννακάκης
Σενάριο: Ηλίας Γιαννακάκης
Δ/νση Φωτογραφίας: Κλαούντιο Μπολιβάρ, Γ. Αργυρόπουλος, Κώστας Λαζανάς, Γιώργος Μιχελής
Δ/νση Παραγωγής: Μάνος Παναγιωτόπουλος, Π. Νούσιας
Μοντάζ: Μυρτώ Λεκατσά
Ηχολήπτης: Φάνης Καραγιώργος, Στέφανος Ευθυμίου
Εκτέλεση Παραγωγής: Ηλίας Γιαννακάκης

Το πρόγραμμα έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2007 -2013 (Ε. Π. ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ) και συγχρηματοδοτήθηκε από πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης.