Άγριοι επιζώντες | Αρχιτέκτονες του ζωϊκού βασιλείου

WILD SURVIVORS

«Αρχιτέκτονες του ζωϊκού βασιλείου»
Επεισόδιο 3

Η κοιλάδα Λουάνγκουα της Ζάμπιας είναι ένας αχανής ερημότοπος. Μπορεί να μοιάζει αειθαλής και μόνιμος, αλλά στην πραγματικότητα βρίσκεται σε συνεχή ροή, επηρεασμένος από τα εκατομμύρια ζώα που τον αποκαλούν σπίτι. Τα ζώα δεν ζουν απλά σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον, βοηθούν ώστε αυτό να διαμορφωθεί. Είναι μηχανικοί και αρχιτέκτονες.
Τα πουλιά υφαντές χρησιμοποιούν ίνες από χορτάρι για να δημιουργήσουν πολύπλοκες φωλιές που θα ήταν δύσκολο να τις φτιάξουν με αντιτακτά δάκτυλα, πόσω μάλλον με μόνο ένα ράμφος. Πλήθοι τερμιτών, με τον καθένα να έχει μήκος μόλις τρία χιλιοστά, χτίζουν τεράστια κάστρα που μπορούν να φτάσουν και τα τρία μέτρα. Εξαερίζουν το έδαφος με ένα δίκτυο τούνελ και ανακυκλώνουν τις θρεπτικές ουσίες για να ταΐσουν την αποικία. Μερικές φορές τα μικρά πράγματα έχουν τη μεγαλύτερη επίδραση. Αλλά οι γίγαντες της Αφρικής διαμορφώνουν επίσης το έδαφος: οι ελέφαντες γκρεμίζουν δέντρα, διατηρώντας τη σαβάνα ανοιχτή και οι ιπποπόταμοι λιπαίνουν το ποτάμι με την κοπριά τους. Κάποια ζώα δουλεύουν μόνα τους σε μικρή κλίματα για να βρουν φαγητό ή να χτίσουν τη φωλιά τους. Όλα όμως παίζουν ένα μοναδικό ρόλο στη διαμόρφωση του οικοσυστήματος.
Κάποια ζώα ορύττουν, σκάβοντας τα δικά τους σπίτια. Άλλα κουλουριάζονται, εκμεταλλευόμενα τη σκληρή δουλειά κάποιων άλλων. Οι κάνθαροι καθαρίζουν τις ακαθαρσίες των ελεφάντων, θάβοντας την κοπριά και φυτεύοντας μαζί τους σπόρους που περιέχει. Τα δέντρα μπαομπάπ μπορούν να ζήσουν ως και έξι χιλιάδες χρόνια και να παράσχουν πανύψηλες πολυκατοικίες για πολλά είδη θηλαστικών, πουλιών και εντόμων. Ακόμα και οι κορυφαίοι θηρευτές έχουν μια ουσιαστική επίδραση στο περιβάλλον. Η επιθετική τους πίεση διατηρεί σε κίνηση τα κοπάδια των φυτοφάγων ζώων, διατηρώντας τους βοσκότοπους και τους πληθυσμούς σε έλεγχο.
Τα πάντα αφήνουν το σημάδι τους στην κοιλάδα Λουάνγκουα. Είναι ένα πολύπλοκο οικοσύστημα, κατασκευασμένο από τα ζώα που ζουν σ’ αυτό και χάρη σε εκείνα, η κοιλάδα Λουάνγκουα φιλοξενεί την πλούσια και ζωντανή ποικιλομορφία που βλέπουμε σήμερα.

Ντοκιμαντέρ, καναδικής παραγωγής 2017.

(Διαθέσιμο έως 18/07/2020)

MENU