Άγριοι επιζώντες | Ζωϊκές ορέξεις

WILD SURVIVORS

«Ζωϊκές ορέξεις»
Επεισόδιο 2

Η εύρεση φαγητού είναι η πιο άμεση ανάγκη για κάθε ζώο του πλανήτη. Το φαγητό είναι το καύσιμο που δίνει στα ζώα τη δύναμη να παλέψουν ή να τραπούν σε φυγή. Αλλά στην κοιλάδα Λουάνγκουα, είναι το απόγειο της ξηρής σεζόν και το τοπίο έγινε άγονο και στέρφο. Για τα φυτοφάγα ζώα που αποκαλούν την κοιλάδα, σπίτι τους, αυτό σημαίνει πως το φαγητό βρίσκεται δύσκολα. Αλλά η ατυχία ενός ζώου μπορεί να γίνει η τύχη ενός άλλου. Τα ζώα που βοσκούν χάνουν τη φόρμα τους, δίνοντας μια ευκαιρία στους θηρευτές. Για τα σαρκοφάγα ζώα, είναι ο καιρός για μεγάλα τσιμπούσια.

Αλλά τα ελίτ σαρκοφάγα ζώα της Αφρικής και τα θηράματά τους δεν είναι τα μόνα είδη που ζουν στην κοιλάδα Λουάνγκουα. Χιλιάδες είδη βρίσκονται εδώ, με το καθένα να έχει εξελίξει τη δική του στρατηγική για να επωφεληθεί από κάθε διαθέσιμη πηγή. Από το να τρώει αποφάγια μέχρι να καλλιεργεί το δικό του φαγητό, χρησιμοποιώντας για να βρει ειδικές βιοθέσεις.

Όταν ένας νεαρός ελέφαντας υποκύπτει στη φθορά της ξηρασίας, τα όρνεα και οι πελαργοί Μαραμπού εντοπίζουν το κουφάρι και τρώνε τα απομεινάρια. Κάτω από τα πόδια τους, τερμίτες χτίζουν τούνελ χιλιομέτρων, καλλιεργώντας υπόγειους κήπους μηκυτών. Εργάτες συγκεντρώνουν ξερόχορτα για να ταΐσουν τον μήκυτα και σε ανταπόδοση, τρώνε τα σάκχαρα που εκείνος παράγει. Είναι μία από τις αρχαιότερες κοινωνίες καλλιεργητών του πλανήτη. Οι κροκόδειλοι παραμονεύουν το θήραμά τους στα ρηχά, ενώ ένας μπαμπουίνος τρώει ένα παράδοξο γεύμα κρέατος. Ένας πολεμαετός εφορμά από τους ουρανούς σημαδεύοντας μαγκούστες στο έδαφος, ενώ ένας ερωδιός τεντώνει τον λαιμό του για να εντοπίσει ψάρια. Τη νύχτα, εκατοντάδες νυχτερίδες απλώνουν τις φτερούγες τους και χρησιμοποιούν ηχοεντοπισμό για να μαζέψουν το βάρος τους σε έντομα, όσο μια αγέλη ντίνγκο συγκεντρώνεται για να κυνηγήσει το θήραμα που θα τα ταΐσει όλα. Κάθε ζώο έχει τη στρατηγική του. Και κάθε ζώο χρειάζεται ένα πλεονέκτημα που θα το βοηθήσει να επιβιώσει, από το ένα γεύμα ως το επόμενο.
Ντοκιμαντέρ, καναδικής παραγωγής 2017.

(Διαθέσιμο έως 15/07/2020)