23Φεβ2020 – Η ζωή αλλιώς | «Καλάβρυτα, Μετρώντας τα Άστρα»

Προσωποκεντρικό, ταξιδιωτικό ντοκιμαντέρ.

Καλάβρυτα, Μετρώντας τα Άστρα

Ταξιδέψαμε από τον Ερύμανθο ποταμό έως τον χιονισμένο Χελμό, και από το φαράγγι του Βουραϊκού έως την αρχαία Ψωφίδα. Στα βουνά αντηχεί ακόμη και σήμερα η μελωδία από τα κουδούνια των ζώων και την αυτοσχέδια φλογέρα του τσοπάνη. Και στα κονάκια στήνονται γλέντια για τα τελειώσει χαρούμενα η μέρα.

Γνωρίσαμε ανθρώπους που έκαναν σύνθημά τους το “επιστροφή στη φύση”, ακούσαμε τραγούδια του έρωτα και της ξενιτιάς από τον δεξιοτέχνη του κλαρίνου Γώργου Δαλιάνη και μαγευτήκαμε από τον οδοντωτό σιδηρόδρομο, που η διαδρομή του στον Βουραϊκό, συγκαταλέγεται μέσα στις 6 ομορφότερες σιδηροδρομικές διαδρομές του κόσμου.

Φτάσαμε στην ψηλότερη κορυφή του όρους Χελμός στη χιονισμένη Νεραϊδοράχη. Εκεί όπου οι θρύλοι του μυθικού βουνού συναντούν τ’ αστέρια. Εκεί που επιστήμονες από όλο τον κόσμο τα παρατηρούν μέσα από τον Αρίσταρχο, το υπερσύγχρονο, επιβλητικό τηλεσκόπιο, το μεγαλύτερο στη χώρα μας και το δεύτερο μεγαλύτερο στην ηπειρωτική Ευρώπη. Κάτω από τον λαμπερό ήλιο, με μια υπέρ καθαρή ατμόσφαιρα και μακριά από κάθε πηγή ρύπανσης σε υψόμετρο 2.500μ. μας μίλησε ο κ. Παναγιώτης Χάντζιος. Ο αστροφυσικός που ψάχνοντας απαντήσεις στα άστρα και πηγαίνοντας βαθιά στο σύμπαν, έμαθε ποιο είναι το νόημα του να ζεις τη Ζωή Αλλιώς επάνω στη γη.

«Η ζωή δεν μετριέται από το πόσες ανάσες παίρνουμε, αλλά από τους ανθρώπους, τα μέρη και τις στιγμές που μας κόβουν την ανάσα».
Η Ίνα Ταράντου ταξιδεύει και βλέπει τη «Ζωή αλλιώς». Δεν έχει σημασία το πού ακριβώς. Το ταξίδι γίνεται ο προορισμός και η ζωή βιώνεται μέσα από τα μάτια όσων συναντά.
Ιστορίες ανθρώπων που οι πράξεις τους δείχνουν αισιοδοξία, δύναμη και ελπίδα. Μέσα από τα «μάτια» τους βλέπουμε τη ζωή, την ιστορία και τις ομορφιές του τόπου μας. Άνθρωποι που παρά τις αντιξοότητες, δεν το έβαλαν κάτω, πήραν το ρίσκο και ανέπτυξαν νέες επιχειρηματικότητες, ανέδειξαν ανεκμετάλλευτα κομμάτια της ελληνικής γης, αναγέννησαν τα τοπικά προϊόντα.
Λιγότερο ή περισσότερο κοντά στα αστικά κέντρα, η κάθε ιστορία μάς δείχνει με τη δική της ομορφιά μία ακόμη πλευρά της ελληνικής γης, της ελληνικής κοινωνίας, της ελληνικής πραγματικότητας. Άλλοτε κοιτώντας στο μέλλον κι άλλοτε έχοντας βαθιά τις ρίζες της στο παρελθόν.
Η ύπαιθρος και η φύση, η γαστρονομία, η μουσική παράδοση, τα σπορ και τα έθιμα, οι Τέχνες και η επιστήμη είναι το καλύτερο όχημα για να δούμε τη «Ζωή αλλιώς». Και θα μας τη δείξουν άνθρωποι που ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν. Που ξέρουν πολύ καλά να βλέπουν τη ζωή.
Θα ανοίξουμε το χάρτη και θα μετρήσουμε χιλιόμετρα. Με πυξίδα τον άνθρωπο θα καταγράψουμε την καθημερινότητα σε κάθε μέρος της Ελλάδας. Θα ανακαλύψουμε μυστικά σημεία, ανεξερεύνητες παραλίες και off road διαδρομές. Θα γευτούμε νοστιμιές, θα μάθουμε πώς φτιάχνονται τα τοπικά προϊόντα. Θα χορέψουμε, θα γελάσουμε, θα συγκινηθούμε.
Θα μεταφέρουμε το συναίσθημα… να σου κόβεται η ανάσα. Πάνω στο κάστρο της Σκύρου, στην κορυφή του Χελμού μετρώντας τα άστρα, στο παιάνισμα των φιλαρμονικών στα καντούνια της Κέρκυρας το Πάσχα, φτάνοντας μέχρι το Κάβο Ντόρο, περπατώντας σε ένα τεντωμένο σχοινί πάνω από το φαράγγι του Αώου στην Κόνιτσα.

Γιατί η ζωή είναι ακόμη πιο ωραία όταν τη δεις αλλιώς!
Aρχισυνταξία: Ίνα Ταράντου.
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Φελάνης.
Διεύθυνση φωτογραφίας: Νικόλας Καρανικόλας.
Ηχοληψία: Φίλιππος Μάνεσης.
Παραγωγή: Μαρία Σχοινοχωρίτου.
Μοντάζ επεισοδίου «Σκύρος»: Δημήτρης Μέρας.

Παρουσίαση: Ίνα Ταράντου