25Μαΐ2018- Close Up

«Σχεδία»

Ζουν ανάµεσά µας; Ή ζούµε ανάµεσά τους; Είναι οι κόσµοι µας τόσο µακρινοί;

Σε αυτό το επεισόδιο, το «Close Up» σκιαγραφεί το πορτρέτο των άστεγων συμπολιτών μας μέσα από το κοινωνικό έργο του περιοδικού δρόμου «Σχεδία».

Η «Σχεδία» είναι µηνιαίο περιοδικό δρόµου και όπως συµβαίνει µε όλα τα περιοδικά δρόµου του κόσµου, δεν πωλείται στα συνήθη σηµεία διάθεσης Τύπου, αλλά αποκλειστικά και µόνο στους δρόµους της πόλης από διαπιστευµένους πωλητές.

Οι πωλητές προέρχονται από ευάλωτες κοινωνικά πληθυσµιακές οµάδες: άστεγοι, άνεργοι και γενικώς άνθρωποι που αποδεδειγµένα ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Από την τιµή πώλησης του περιοδικού, το μεγαλύτερο κομμάτι πηγαίνει απευθείας στον ίδιο τον πωλητή.

Αποτελεί µια ξεχωριστή ευκαιρία να εξασφαλίσουν ένα ελάχιστο, αξιοπρεπές εισόδηµα, αλλά και µέσο απεγκλωβισµού από το φαύλο κύκλο της κοινωνικής αποµόνωσης και του αποκλεισµού.

Αποτελεί επίσης, ένα επιπλέον κίνητρο να «ξαναχτίσουν» τη ζωή τους.

Πέρα από πρόσωπα, παρουσιάζονται δημιουργικές συλλογικότητες και δράσεις, κοινωνικές, οικολογικές, επιστημονικές.
Τα γυρίσματα αυτής της νέας σειράς ντοκιμαντέρ, έγιναν τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Η κινηματογράφηση της συνέντευξης του δημιουργού είναι η βάση κάθε ντοκιμαντέρ. Εδώ ξετυλίγεται το νήμα της διήγησης, μνήμες, εμπειρίες, πεποιθήσεις, συναισθήματα. Μια προσεκτική ανασκαφή στην καρδιά και στο πνεύμα κάθε δημιουργού. Από την επιφάνεια στο βάθος. Η κάμερα καδράρει τον άνθρωπο σε close-up, παρακολουθεί από κοντά και καταγράφει την εξομολόγηση.
Το πρόσωπο σιγά-σιγά αποκαλύπτεται, ενώ παράλληλα το έργο του παρουσιάζεται μέσα στην ιστορική του εξέλιξη. Εξηγείται η σημασία του, τοποθετείται μέσα στο ιστορικό γίγνεσθαι και αναδεικνύονται οι ποιότητες και η ιδιαιτερότητά του.
Με τον ίδιο τρόπο αντιμετωπίζονται και τα υπόλοιπα θέματα της σειράς.
Οι ποιοτικές προδιαγραφές του «Close up» διατρέχουν όλα τα στάδια της δημιουργίας κάθε επεισοδίου: την έρευνα, το σενάριο, το γύρισμα, την τεχνική επεξεργασία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ντοκιμαντέρ της σειράς -που ολοκληρώθηκαν πρόσφατα- έχουν συμμετάσχει ήδη σε αναγνωρισμένα φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού, κερδίζοντας διακρίσεις και βραβεία.
Το «Close up» είναι μία εξ ολοκλήρου εσωτερική παραγωγή της ΕΡΤ με την οποία δίνεται η δυνατότητα στους σκηνοθέτες της ΕΡΤ να εκφράσουν τις ιδέες τους, τις απόψεις τους, τους προβληματισμούς τους και να προσφέρουν μια αξιόλογη σειρά ντοκιμαντέρ στο κοινό της Δημόσιας Τηλεόρασης.

Ευχαριστούμε για την παραχώρηση φωτογραφιών τους:
Γιάννη Ζινδριλή, Γιώργο Βιτσαρόπουλο, Κατερίνα Τσακίρη

Σκηνοθεσία-σενάριο: Λευτέρης Φυλακτός
Διεύθυνση παραγωγής: Μιχάλης Δημητρακάκος
Εικονοληψία: Ανδρέας Δημόπουλος,Ευστράτιος Θεοδοσίου, Δημήτρης Καρκαλέτσος
Ηχοληψία: Αντώνης Κυπραίος, Νίκος Παλιατσούδης, Γιάννης Παπαχρήστος, Γιάννης Σερπάνος
Μοντάζ-μίξη ήχου: Μαρία Τριανταφύλλου, Γιάννης Μάρης