05Νοε2014 – Εποχές και Συγγραφείς

Η σειρά παρουσιάζει τους σημαντικότερους Έλληνες συγγραφείς, σε σχέση με την εποχή που έζησαν και την ιστορική και κοινωνική συγκυρία, που επηρέασε και διαμόρφωσε το έργο τους.

Εκπομπή 1η: «ΑΛΚΗ ΖΕΗ»

Η Άλκη Ζέη γεννήθηκε στην Αθήνα όπου σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου και στη Σχολή Δραματικής Τέχνης του Ωδείου Αθηνών. Η Ζέη, έζησε από κοντά, όλα τα σημαντικά πολιτικά γεγονότα του αιώνα που πέρασε, από τη δικτατορία της 4ης Αυγούστου μέχρι τον Εμφύλιο, αλλά και τη δικτατορία της 21ης Απριλίου. Ενδιαμέσως βρέθηκε για τρία χρόνια στην Ιταλία περιμένοντας την άδεια από τη Σοβιετική Ένωση για να συναντηθεί με τον άντρα της, το σκηνοθέτη Γιώργο Σεβαστίκογλου που ήταν πολιτικός εξόριστος στην Τασκένδη. Τελικά το 1954 πήρε την άδεια, πήγε στη Σοβιετική Ένωση και έζησαν με το Σεβαστίκογλου δέκα χρόνια περίπου εκεί, πρώτα στην Τασκένδη και στη συνέχεια στη Μόσχα. Στη Σοβιετική Ένωση η Άλκη Ζέη σπούδασε Σενάριο στο Κινηματογραφικό Ινστιτούτο της Μόσχας. Με την επιστροφή τους στην Ελλάδα ήρθαν αντιμέτωποι με το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου, οπότε αναγκάστηκαν να φύγουν για το Παρίσι αυτή τη φορά, όπου έμειναν αυτοεξόριστοι με τα παιδιά τους μέχρι την πτώση της χούντας.
Οι προσωπικές της εμπειρίες αποτελούν λογοτεχνική ύλη για τα περισσότερα βιβλία της στα οποία κεντρική θέση κατέχει η «Αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα».
Άλλα βιβλία της που κυρίως απευθύνονται στα παιδιά είναι: «Ο θείος Πλάτων», «Το καπλάνι της βιτρίνας», «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου», «Κοντά στις ράγες», «Αρβυλάκια και γόβες», «Μια Κυριακή του Απρίλη», «Τα παπούτσια του Αννίβα», «Η μωβ ομπρέλα», «Η Αλίκη στη χώρα των μαρμάρων», «Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της», «Ψεύτης παππούς» και άλλα. Η Άλκη Ζέη έχει ανανεώσει το παιδικό βιβλίο θεωρώντας τα παιδιά ενεργούς πολίτες με άποψη και κρίση.

Επιλογή κειμένων: Τάσος Γουδέλης
Ήχος: Ανδρέας Γκόβας
Φωτογραφία: Ξενοφώντας Βαρδαρός
Μοντάζ-μιξάζ: Κατερίνα Παπαδούκα
Εκτέλεση παραγωγής: Τάσος Ψαρράς

Παρουσιαστής: Λεωνίδας Βαρδαρός