12Νοε2014 – Εποχές και Συγγραφείς

Η σειρά παρουσιάζει τους σημαντικότερους Έλληνες συγγραφείς, σε σχέση με την εποχή που έζησαν και την ιστορική και κοινωνική συγκυρία, που επηρέασε και διαμόρφωσε το έργο τους.

Εκπομπή 2η: “ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ”

Ο Γιώργος Χειμωνάς τρίτο και τελευταίο παιδί του Αθανασίου Χειμωνά, τραπεζικού στο επάγγελμα, και της Δέσποινας, το γένος Κανέλλου, με μικρασιατικές ρίζες, γεννήθηκε στην Καβάλα στις 16 Μαρτίου 1936. Τα πρώτα χρόνια της ζωής του στην Καβάλα τα έζησε στη συνοικία της Παναγίας, κάτω από το βυζαντινό κάστρο της πόλης. Το 1943 η οικογένεια Χειμωνά εγκατέλειψε, λόγω της βουλγαρικής κατοχής, την Καβάλα και εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου ο Γιώργος έζησε τα επόμενα 19 χρόνια μέχρι το 1962.
Στην εποχή της ζωής του στη Θεσσαλονίκη γεννήθηκε το ενδιαφέρον του για την τέχνη. Αρχικά ο Χειμωνάς ζωγράφιζε και σκόπευε να γίνει ζωγράφος-δημιουργική ενασχόληση που συνέχισε σ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του.
Αν και ήθελε να γίνει φιλόλογος, το οικογενειακό του περιβάλλον τον ωθούσε προς τις θετικές επιστήμες. Έτσι μετά την αποφοίτησή του από το Γυμνάσιο, γράφτηκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το πρώτο πεζογράφημα του, τον Πεισίστρατο, άρχισε να τον γράφει πριν αρχίσει να σπουδάζει ιατρική, σε ηλικία 16 ετών. Τελικά ο Πεισίστρατος εκδόθηκε στη Θεσσαλονίκη το φθινόπωρο του 1960, με την παρότρυνση και μεσολάβηση του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη και της συζύγου του, της κριτικού Νόρας Αναγνωστάκη. Όλα τα υπόλοιπα λογοτεχνικά βιβλία του Χειμωνά εκδόθηκαν στην Αθήνα.

Επιλογή κειμένων: Τάσος Γουδέλης.
Ήχος: Θόδωρος Ζαχαρόπουλος.
Αφήγηση: Λυδία Φωτοπούλου
Κείμενο: Ευριπίδης Γαραντούδης
Φωτογραφία: Ηλίας Αδάμης
Μοντάζ: Ιωάννα Σπηλιοπούλου
Εκτέλεση παραγωγής: Τάσος Ψαρράς
Σκηνοθεσία: Σταύρος Στάγκος

Επιλογή κειμένων: Τάσος Γουδέλης
Ήχος: Ανδρέας Γκόβας
Φωτογραφία: Ξενοφώντας Βαρδαρός
Μοντάζ-μιξάζ: Κατερίνα Παπαδούκα
Εκτέλεση παραγωγής: Τάσος Ψαρράς

Παρουσιαστής: Λεωνίδας Βαρδαρός