21Ιαν2015 – Εποχές και Συγγραφείς

Επεισόδιο: “ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ” (Νέα εκπομπή)

Η σειρά παρουσιάζει τους σημαντικότερους Έλληνες συγγραφείς, σε σχέση με την εποχή που έζησαν και την ιστορική και κοινωνική συγκυρία, που επηρέασε και διαμόρφωσε το έργο τους.

Η Έλλη Αλεξίου γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1894. Ήταν το τέταρτο παιδί της οικογένειας του Στυλιανού Αλεξίου, ιδιοκτήτη και διευθυντή του ομώνυμου εκδοτικού οίκου του Ηρακλείου, και της Ειρήνης Ζαχαριάδη. Είχαν προηγηθεί τα αδέλφια της Γαλάτεια (1881), Ραδάμανθυς (1883) και Λευτέρης (1890).
Το 1905, τη χρονιά που ξέσπασε η επανάσταση στο Θέρισο, έδωσε επιτυχείς εξετάσεις στο Σχολαρχείο Ηρακλείου, ενώ το 1910 αποφοίτησε από το Ανώτερο Παρθεναγωγείο της γενέτειράς της. Το 1914 διορίζεται δασκάλα στο Γ’ Χριστιανικό Παρθεναγωγείο, σε μια συνοικία του Ηρακλείου, για να προαχθεί, τον επόμενο χρόνο, σε δασκάλα του Πρότυπου Διδασκαλείου Ηρακλείου. Το καλοκαίρι του 1919 γνωρίζεται, στην Αθήνα, με το Βάσο Δασκαλάκη με τον οποίο θα παντρευτεί την επόμενη χρονιά.
Το 1928 υποβάλλει αίτηση, μέσω του Νίκου Πλουμπίδη, για να γραφεί στο Κ.Κ.Ε. Η ένταξή της σ’ αυτό υπήρξε η αιτία πολλών ταλαιπωριών και διώξεων. Το 1938 ο γάμος της με τον Δασκαλάκη διαλύεται. Κατά τη διάρκεια της κατοχής αναλαμβάνει τα σχολικά συσσίτια και αναπτύσσει δραστηριότητα στο Ε.Α.Μ. Μετά την απελευθέρωση, το 1945, πηγαίνει στο Παρίσι ως υπότροφος της Γαλλικής Κυβερνήσεως και παρακολουθεί μαθήματα στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης. Το 1949 αυτοεξορίζεται στη Ρουμανία, απ’ όπου της επιτρέπεται η επάνοδος στην Ελλάδα το 1962, προκειμένου να παραστεί στην κηδεία της αδελφής της Γαλάτειας Καζαντζάκη.

Επιλογή κειμένων: Τάσος Γουδέλης
Ήχος: Ανδρέας Γκόβας
Φωτογραφία: Ξενοφώντας Βαρδαρός
Μοντάζ-μιξάζ: Κατερίνα Παπαδούκα
Εκτέλεση παραγωγής: Τάσος Ψαρράς
Σκηνοθεσία: Λεωνίδας Βαρδαρός