25Μαρ2017 – Ες Αύριον τα Σπουδαία

Lina Orfanos-η αναπνοή μου, η μουσική

Στο πλαίσιο της μετάδοσης του τρίτου κύκλου της σειράς ντοκιμαντέρ «Ες αύριον τα σπουδαία», το Σάββατο 25 Μαρτίου 2017 και ώρα 18:30 στην ΕΡΤ1, προβάλλεται το επεισόδιο με τίτλο «Lina Orfanos-η αναπνοή μου, η μουσική» του σκηνοθέτη Γιάννη Κατωμερή.

Το συγκεκριμένο επεισόδιο παρουσιάζει ένα κορίτσι που πορεύεται σταθερά σε τρεις κουλτούρες -την ελληνική, την αμερικανική και την εβραϊκή- και το οποίο αφού ξεπερνά – παλεύει μια δύσκολη ασθένεια.

Η Λίνα Ορφανός είναι ένα παιδί-θαύμα στα πρώτα χρόνια της ζωής του. Κάποια στιγμή αρχίζει σιγά-σιγά να επιβραδύνει, να παρουσιάζει μαθησιακά προβλήματα, να παίρνει βάρος. Έτσι, η Λίνα στα 14 χρόνια της από ένα ταλαντούχο παιδί έχει σταδιακά μετατραπεί σ’ ένα άκρως προβληματικό παιδί.

Γιατροί και ψυχολόγοι δεν μπορούν να δώσουν μια σαφή απάντηση. Τότε έρχεται μια αξονική τομογραφία, η οποία δείχνει έναν μεγάλο όγκο σε μια ολόκληρη κοιλότητα του εγκεφάλου που τροφοδοτείται συστηματικά από τον οργανισμό της.

Από εκείνη τη στιγμή, μέσα σ’ αυτό το ζοφερό κλίμα, η Λίνα αρχίζει να γράφει ποίηση. Αρχίζει να ακούει τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη. Θα έρθει με τους γονείς της στην Ελλάδα να γνωρίσουν τον Μίκη. Αυτή η γνωριμία τη σώζει. Ερμηνεύει τα τραγούδια του στην Αμερική και σε κάποιες συναυλίες στην Ελλάδα.

Η Λίνα είναι ένα γλυκό, χαρούμενο κορίτσι, με χιούμορ και αγάπη για τη μουσική και τη ζωή και αποτελεί στους δύσκολους καιρούς μια ελπίδα για όλους, αλλά κυρίως για τους νέους ανθρώπους.

Ο αγώνας για τη ζωή και την Τέχνη φαντάζει μόνη διέξοδος για τη Λίνα, ώστε να κερδίσει τα ιατρικά στατιστικά και τις μελέτες επιβίωσης.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Γιάννης Κατωμερής
Ηχοληψία: Μαρίνος Αθανασόπουλος
Διεύθυνση φωτογραφίας: Ελένη Κατωμερή
Μοντάζ-μιξάζ: Χάρης Μαυροφοράκης