07Μαΐ2015 – Η Εποχή των Εικόνων

Εκπομπή 11η: ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ: ΑΘΗΝΑ”

Έτος παραγωγής: (2015)

«Η Εποχή των Εικόνων», η μοναδική εκπομπή για την σύγχρονη τέχνη, επιστρέφει στη δημόσια τηλεόραση κάθε Πέμπτη με έναν νέο κύκλο. Για 12η χρονιά συνεχίζει να παρουσιάζει τα σημαντικότερα γεγονότα στην τέχνη στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Γνωστοί καλλιτέχνες μιλούν για το έργο τους και καταθέτουν τις απόψεις τους για την σύγχρονη τέχνη και τον τρόπο με τον οποίο εκφράζει ζητήματα της εποχής. Η Κατερίνα Ζαχαροπούλου προσεγγίζει τα θέματα με σκοπό να αναδείξει τον καλλιτεχνικό λόγο και να παρουσιάσει όλους, όσοι εμπλέκονται στο ζήτημα της σύγχρονης τέχνης. Η εκπομπή στέκεται με προσοχή σε εκθέσεις ιστορικού ενδιαφέροντος, αναφερόμενη στις σχέσεις παρελθόντος και παρόντος, στην έκφραση, τους τρόπους, την ιδεολογία και την παραγωγή έργων τέχνης.
Η «Εποχή των Εικόνων» ταξιδεύει στο εξωτερικό και συνεχίζει το διάλογο με τον κόσμο των εικαστικών, έχοντας ως βασικό άξονα το γεγονός ότι οι τέχνες συναντιούνται και αποτελούν την αντανάκλαση διαφορετικών εκφάνσεων της ζωής.

Η εκπομπή παρουσιάζει την έκθεση «Παράξενες Πόλεις: Αθήνα» που διοργάνωσε το ίδρυμα Ωνάση και η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στη Διπλάρειο Σχολή στην πλατεία Θεάτρου. Η Στέγη ζήτησε από 23 καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο να δημιουργήσουν ένα έργο με θέμα την Αθήνα.
Οι καλλιτέχνες αυτοί δεν έχουν επισκεφθεί ποτέ την Αθήνα και αυτός ο όρος συμμετοχής τους στην έκθεση. Τους εστάλη ωστόσο ένα κουτί που περιείχε το ποίημα «Γιασεμί» του Γιώργου Σεφέρη, δύο κεφάλαια από το βιβλίο «Η Αθήνα της μιάς διαδρομής» του Πέτρου Μάρκαρη, το τραγούδι « Μια πόλη μαγική» του Μάνου Χατζιδάκη, το μουσικό κομμάτι «2» του Κωνσταντίνου .Βήτα, μια συνταγή με γεμιστά και δώδεκα αρχεία με ήχους της πόλης , αλλά κανένα οπτικό στοιχείο της πόλης.
Η Κατερίνα Ζαχαροπούλου συναντά στους χώρους της έκθεσης την Αφροδίτη Παναγιωτάκου που εμπνεύστηκε και σχεδίασε την όλης ιδέα. Συζητούν για τα αποτελέσματα αυτής της πρωτότυπης αφήγησης για την Αθήνα, τα έργα και τις τεχνικές τους καθώς και το συνολικό πρόγραμμα της εκδήλωσης που θα απλώνεται γύρω από την πλατεία Θεάτρου καθ’όλη την διάρκεια της έκθεσης.

Παραγωγή: Ελληνική
Σκηνοθέτης: Δημήτρης Παντελιάς
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Παναγιώτης Βασιλάκης
Μοντάζ: Νίκος Βαβούρης
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Παναγιώτης Κουτσοθεόδωρος
Μουσική: George Gaudy/Πανίνος Δαμιανός
Ήχος: Νίκος Δράκος
Εκτέλεση Παραγωγής: Blackbird production/Ελένη Κοσσυφίδου

Παρουσίαση: Κατερίνα Ζαχαροπούλου