20Σεπ2017 – Η Εποχή των Εικόνων

“Η documenta 14 στο Κάσελ”

Η «Εποχή των εικόνων» επισκέπτεται το Κάσελ και παρουσιάζει την έκθεση της συλλογής του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) στην documenta 14, υπό τον τίτλο «ΑΝΤΙΔΩΡΟΝ», καθώς και μέρος της documenta στο Κάσελ, στην πόλη από την οποία ξεκίνησε.

Η Κατερίνα Ζαχαροπούλου συναντά τη διευθύντρια του ΕΜΣΤ, Κατερίνα Κοσκινά, μέσα στο Fridericianum, όπου λαμβάνει χώρα η έκθεση με έργα πολλών Ελλήνων, αλλά και ξένων καλλιτεχνών, των οποίων εμβληματικά έργα βρίσκονται στη συλλογή. Συζητούν για το μεγάλο αυτό γεγονός της προβολής της ελληνικής Τέχνης σε τέτοια κλίματα έξω από τη χώρα, ενώ βλέπουμε μερικές από τις πιο δυνατές στιγμές της έκθεσης.

Επίσης, η Κατερίνα Ζαχαροπούλου συναντά καλλιτέχνες που εκθέτουν σε διάφορα σημεία του Κάσελ, όπως τον Ανδρέα Αγγελιδάκη, τη Μαίρη Ζυγούρη και την Αλεξάνδρα Μπαχτσετζή. Τέλος, συναντά την επιμελήτρια και συνεργάτιδα της documenta στην Αθήνα, Μαρίνα Φωκίδη, η οποία μιλάει για τα έργα του Απόστολου Γεωργίου και το παράξενο διαμέρισμα μέσα στο οποίο βρίσκονται.

Γνωστοί καλλιτέχνες μιλούν για το έργο τους και καταθέτουν τις απόψεις τους για την σύγχρονη τέχνη και τον τρόπο με τον οποίο εκφράζει ζητήματα της εποχής. Η Κατερίνα Ζαχαροπούλου προσεγγίζει τα θέματα με σκοπό να αναδείξει τον καλλιτεχνικό λόγο και να παρουσιάσει όλους,όσοι εμπλέκονται στο ζήτημα της σύγχρονης τέχνης. Η εκπομπή στέκεται με προσοχή σε εκθέσεις ιστορικού ενδιαφέροντος, αναφερόμενη στις σχέσεις παρελθόντος και παρόντος,στην έκφραση, τους τρόπους,την ιδεολογία και την παραγωγή έργων τέχνης.

Η «Εποχή των Εικόνων» ταξιδεύει στο εξωτερικό και συνεχίζει το διάλογο με τον κόσμο των εικαστικών, έχοντας ως βασικό άξονα το γεγονός ότι οι τέχνες συναντιούνται και αποτελούν την αντανάκλαση διαφορετικών εκφάνσεων της ζωής.

Σενάριο: Κατερίνα Ζαχαροπούλου
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Παντελιάς
Παραγωγός: Ελένη Κοσσυφίδου
Παραγωγή: Ελληνική
Παρουσίαση: Κατερίνα Ζαχαροπούλου