27Αυγ2014 – Η Εποχή των Εικόνων

«Η Εποχή των Εικόνων», η μοναδική εκπομπή για την σύγχρονη τέχνη, έρχεται στη ΝΕΡΙΤ από την Τετάρτη 11 Ιουνίου και κάθε Τετάρτη με έναν νέο κύκλο, στον οποίο παρουσιάζει μερικές από τις καλύτερες και σημαντικότερες εκθέσεις του καλοκαιριού.

«Μουσείο Άλεξ Μυλωνά- Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης»
Eπεισόδιο 9

Η εκπομπή επισκέπτεται το Μουσείο Άλεξ Μυλωνά- Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο Θησείο και παρουσιάζει την έκθεση της Μαρίας Παπαδημητρίου “Τ.Α.Μ.Α. Superflow” (Temporary Autonomous Museum for All). Σε μετάφραση…

Προσωρινό Αυτόνομο Μουσείο για Όλους. Η εγκατάσταση της Μαρίας Παπαδημητρίου αποτελεί ένα αυτοσχέδιο οίκημα, μια καλύβα, η οποία λειτουργεί ως ένα εξίσου αυτοσχέδιο μουσείο στο οποίο παρουσιάζονται έργα τέχνης ανώνυμων καλλιτεχνών που έχουν συλλεχθεί από την καλλιτέχνιδα σε παζάρια και υπαίθριες αγορές και αποτελούν τεκμήρια μιας ιδιαίτερης και προσωπικής ανάγνωσης της ελληνικής, βαλκανικής και ευρωπαϊκής ιστορίας. Τα έργα των νέων καλλιτεχνών που παρουσιάζονται παράλληλα και τα οποία έχουν δημιουργηθεί σε διάλογο με την εγκατάσταση της Παπαδημητρίου, είναι αντικείμενα φτιαγμένα κυρίως από απομεινάρια υφασμάτων τα οποία έχουν τη λειτουργία ταμάτων και αποτροπαϊκών φυλαχτών.

Η Κατερίνα Ζαχαροπούλου συναντά την Μαρία Παπαδημητρίου και την ρωτά για αυτό το έργο αλλά και για όλη της την πορεία που βασίζεται στην έρευνα πάνω στην νομαδική ζωή, ιδιαίτερα των Ρομά.

Συνεργάτες της καλλιτέχνιδας μιλούν επί πλέον, φωτίζοντας τον τρόπο με τον οποίο η Παπαδημητρίου «κτίζει» τα έργα της.

Παρουσιαστής: Κατερίνα Ζαχαροπούλου