01Φεβ2019 – Οι κεραίες της εποχής μας «Πιέρ Ασουλίν – Παρίσι – Γαλλία»

«Πιέρ Ασουλίν – Παρίσι – Γαλλία»

Ο Πιέρ Ασουλίν, ένας από τους πιο εμβληματικούς διανοούμενους και συγγραφείς της σύγχρονης Γαλλίας, έχει τιμηθεί μεταξύ άλλων με το Βραβείο Δοκιμίου της Γαλλικής Ακαδημίας και το Βραβείο Γαλλικής Γλώσσας. Είναι επίσης μέλος της Ακαδημίας Goncourt, ένας από τους δέκα δηλαδή κριτές του σπουδαιότερου γαλλικού λογοτεχνικού βραβείου.

Οι «Κεραίες της εποχής μας» τον συναντούν στο Παρίσι, όπου μιλούν με αφορμή τα τρία πιο γνωστά βιβλία του στην Ελλάδα: «Ξενοδοχείο Lutetia», «Το πορτρέτο» και «Οι προσκεκλημένοι».

Πεποίθηση του συγγραφέα είναι «να μην επιδιώκεις στη μυθοπλασία να πείσεις για κάτι που δεν υπήρξε». Έτσι, το πρώτο βιβλίο από τα παραπάνω, αναφέρεται στην περίοδο 1938-1945 στο Παρίσι, όπου η ιστορία του ξενοδοχείου αποτελεί την αφορμή για να μιλήσει ο συγγραφέας για το ζήτημα της συνεργασίας με τον κατακτητή, αγγίζοντας πολλά ηθικά θέματα. Το «Πορτρέτο» από την άλλη, αναφέρεται σε εκείνο, που ανήκει στη δυναστεία των Ρότσιλντ και φιλοτέχνησε ο ζωγράφος του Ναπολέοντα. «Οι προσκεκλημένοι», τέλος, είναι ένα σύγχρονο μυθιστόρημα που ξεκινά όταν μια εύπορη κυρία συνειδητοποιεί ότι οι προσκεκλημένοι της στο γεύμα είναι δεκατρείς και καλεί στο τραπέζι μια νεαρή υπηρέτρια από το Μαγκρέμπ.

Μεγάλα ονόματα της διεθνούς λογοτεχνίας μάς ξεναγούν στη ζωή τους, στην πόλη και στην Τέχνη τους.
Συγκεκριμένα, θα συναντήσουμε τον συγγραφέα Έντμουντ Κίλι στο Πρίνστον, στο πανεπιστήμιο που επί 40 χρόνια διηύθυνε το Τμήμα Ελληνικής Λογοτεχνίας. Ο Κίλι είναι ο συγγραφέας, δοκιμιογράφος και μεταφραστής, ο οποίος μετατόπισε το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας από την αρχαιότητα στη σύγχρονη Ελλάδα.
Στη Νέα Υόρκη, ο Ανταίος Χρυσοστομίδης και η Μικέλα Χαρτουλάρη συναντούν τον Τζόναθαν Φράνζεν στο σπίτι του. Ο τιμημένος με το σπουδαιότερο λογοτεχνικό βραβείο της Αμερικής, το National Book Award, Τζόναθαν Φράνζεν μιλάει για τη βασικότερη πηγή έμπνευσης του, την οικογένεια.
Στο Λονδίνο οι «Κεραίες της εποχής μας» συνάντησαν τη Χίλαρι Μαντέλ. Η Μαντέλ, βραβευμένη με δύο βραβεία Man Booker για το «Γουλφ Χολ» (2009) και τα «Γεράκια» (2012), μας μιλά για τα βιώματα της, τα πρόσωπα που επιλέγει στα διηγήματά της και τον τρόπο που εξιστορεί τα γεγονότα.
Στο Παρίσι η εκπομπή φτιάχνει το πορτρέτο του Πιέρ Ασουλίν. Κοσμοπολίτης και άνθρωπος των βιβλίων και της λογοτεχνίας, διευθυντής για πολλά χρόνια σε μεγάλα λογοτεχνικά περιοδικά και βιογράφος μεταξύ άλλων των Σιμενόν, Γκολιμάρ, Ερζέ κ.ά.
Στο Βερολίνο βρίσκουμε τον Άρη Φιορέτο, συγγραφέα ελληνικής καταγωγής που γεννήθηκε στο Γκέτεμποργκ και ζει μεταξύ Στοκχόλμης και Βερολίνου. Ο Άρης Φιορέτος λέει -θέλοντας να δείξει το σύμπαν της λογοτεχνίας του- «ότι έχει σπονδυλική στήλη Έλληνα, νευρικό σύστημα Αυστριακό και γλώσσα Σουηδική».
Στη Νέα Υόρκη πάλι, ο ιρλανδικής καταγωγής συγγραφέας Κόλουμ ΜακΚαν μάς εξηγεί πώς στα 21 του χρόνια αποφάσισε να γυρίσει με ποδήλατο για 18 μήνες τις ΗΠΑ, μας μιλάει για το μυθιστορήματά του «Ο Χορευτής», εμπνευσμένο από τον Νουρέγιεφ και το «Ζόλι», το οποίο έχει μεταφραστεί σε 25 γλώσσες.

Παρουσίαση: Ανταίος Χρυσοστομίδης, Μικέλα Χαρτουλάρη.
Σκηνοθεσία: Σταύρος Μελέας.
Παραγωγή: SYSTEM MEDIA ART A.E.