14Αυγ2015 – Οι κεραίες της εποχής μας

“ΝΤΟΝΑ ΛΕΟΝ – ΒΕΝΕΤΙΑ/ΙΤΑΛΙΑ”
“Δεν μετράω τους συγγραφείς αστυνομικών μυθιστορημάτων στους καθαρόαιμους συγγραφείς. Διότι παραείναι εύκολο γι’ αυτούς να κερδίσουν το ενδιαφέρον του αναγνώστη, ενώ στον καθαρόαιμο συγγραφέα παίζει ρόλο το ταλέντο, η ομορφιά της γλώσσας, οι ενδιαφέρουσες ψυχολογικές παρατηρήσεις κ.ο.κ.”.
Τα σχόλια αυτά ανήκουν σε μια καθαρόαιμη συγγραφέα αστυνομικών ιστοριών, που μπήκε στην αρένα με βαρύ φιλολογικό οπλοστάσιο και έγινε μια από τις μεγαλύτερες μπεστσελερίστες στην Ευρώπη. Πρόκειται για την Αμερικανίδα Ντόνα Λεόν, “μητέρα” του επιθεωρητή Μπρουνέτι και συγγραφέα 21 μυθιστορημάτων από το 1992, η οποία χρησιμοποιεί ως σκηνικό των ιστοριών της, την Βενετία. Εκεί άλλωστε είναι εγκατεστημένη και η ίδια εδώ και εικοσιπέντε χρόνια. Η Ντόνα Λεόν δεν μοιάζει με την Άγκαθα Κρίστι την οποία θεωρεί ξεπερασμένη. Τα δικά της βιβλία είναι επίκαιρα και εστιάζουν σε κοινωνικά θέματα. Όπως εξηγεί, την απασχολούν το εμπόριο λευκής σάρκας και η κακοποίηση των γυναικών, το εμπόριο πλαστών έργων τέχνης, η λαθραία διαχείριση πυρηνικών αποβλήτων, η διαφθορά σε υψηλά κλιμάκια, η ατιμωρησία της ελίτ και οι κρατικοί μηχανισμοί που επιτρέπουν στη Μαφία να αλωνίζει κ.ο.κ
Το ενδιαφέρον με την Ντόνα Λεόν είναι ότι διαψεύδει όλα τα στερεότυπα των συγγραφέων μαζικής κατανάλωσης. Έχει εργαστεί ως καθηγήτρια στη Σαουδική Αραβία και στο Ιράν, και το σινάφι της δεν είναι ο κόσμος του βιβλίου αλλά ο κόσμος της όπερας, τον οποίο παρακολουθεί φανατικά. Μάλιστα με τα κέρδη της χρηματοδοτεί εδώ και μια δεκαετία την δραστήρια ορχήστρα που εστιάζει στο έργο του Χέντελ. Έτσι και η δική της Βενετία είναι μια άλλη Βενετία, η κρυμμένη Βενετία των μόνιμων κατοίκων, που αποκαλύπτεται στις “Κεραίες της Εποχής μας”. Η Ντόνα Λεόν ξεναγεί τον Ανταίο Χρυσοστομίδη και τη Μικέλα Χαρτουλάρη όχι στα γνωστά τουριστικά αξιοθέατα αλλά στην κεντρική αγορά, στα πρωινά κρασοπουλειά και στα μαγέρικα των βέρων βενετσιάνων. Μιλά σ’ όλους ιταλικά, την χαιρετούν με οικειότητα, και εκείνη σχολιάζει τα πάντα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ γράφει αστυνομικά μυθιστορήματα με φόντο την πατρίδα του Βιβάλντι, του Γκολντόνι, και του Καζανόβα, αρνείται να μεταφραστεί στα ιταλικά. “Δεν θέλω”, εξηγεί, “να είμαι μια διασημότητα στον τόπο όπου κατοικώ. Θέλω ο ταχυδρόμος να μού μιλάει στον ενικό.”

Η εκπομπή μεταδίδεται στη μνήμη του Ανταίου Χρυσοστομίδη.

Σκηνοθέτης: Γιάννης Κατσάμπουλας
Παραγωγή: SMART AE
Παρουσιαστής: Μικέλα Χαρτουλάρη, Ανταίος Χρυσοστομίδης