21Φεβ2019 – Οι κεραίες της εποχής μας «Τούμας Τρανστρέμερ – Στοκχόλμη – Σουηδία»

«Τούμας Τρανστρέμερ – Στοκχόλμη – Σουηδία»

Ο Σουηδός ποιητής Τούμας Τρανστρέμερ, βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας 2011, θεωρείται από τους σημαντικότερους ποιητές του καιρού μας. Ποιητής λυρικός, λιτός, που απεχθάνεται τις περιγραφές και τη ρητορεία, ο Τρανστρέμερ γράφει πάντα για την ουσία των πραγμάτων, για το βαθύτερο δράμα της ανθρώπινης ύπαρξης. Σε ηλικία 59 ετών ο Τρανστρέμερ υπέστη ένα εγκεφαλικό, το οποίο του άφησε παράλυτη τη δεξιά πλευρά του σώματός του, του αφαίρεσε την ικανότητα ομιλίας αλλά δεν τον εμπόδισε να τυπώσει από τότε άλλες δύο ποιητικές συλλογές.

Ο Τούμας Τρανστρέμερ, μαζί με τη γυναίκα του Μόνικα, η οποία λειτουργεί ως ενδιάμεσος στην επαφή του με τους ανθρώπους, δέχτηκαν τον Ανταίο Χρυσοστομίδη στο σπίτι τους, στην παγωμένη Στοκχόλμη, στα τέλη του Φεβρουαρίου 2013, στην τελευταία -όπως οι ίδιοι δήλωσαν- συνέντευξη που δίνει ο νομπελίστας ποιητής για τα επόμενα χρόνια.

Στη συνάντηση-συνέντευξη ήταν παρών και ο Έλληνας μεταφραστής του Βασίλης Παπαγεωργίου. Στο τέλος της συζήτησης, ο Τρανστρέμερ έπαιξε με το αριστερό του χέρι πιάνο – ήταν πάντα εξαιρετικός ερασιτέχνης πιανίστας.

Αυτές οι αφιερωμένες στον νομπελίστα ποιητή «Κεραίες» δεν περιορίστηκαν στη συνομιλία αυτή, αλλά κατάφεραν να μπουν στα άδυτα της Σουηδικής Ακαδημίας και να συζητήσουν με τον ακαδημαϊκό -και παλιό φίλο του Τρανστρέμερ- Περ Βέστμπεργκ (στην ίδια αίθουσα όπου συζητούνται και αποφασίζονται τα Νομπέλ!) για τη λογική με την οποία δίνονται τα σπουδαιότερα λογοτεχνικά βραβεία του κόσμου.

Την ταινία ολοκληρώνουν με παρεμβάσεις τους ο καθηγητής και μεταφραστής Βασίλης Παπαγεωργίου, ο ελληνιστής (και μεταφραστής έργων του Ελύτη και της Δημουλά) Ίνγκμαρ Ρεντίν, καθώς και ο συντονιστής της έκθεσης για τον Τρανστρέμερ που φιλοξενείται αυτόν τον καιρό στο Μουσείο των Νομπέλ.

Παρουσίαση: Ανταίος Χρυσοστομίδης.
Σκηνοθεσία: Γιώργος Κορδέλλας.
Παραγωγή: SYSTEM MEDIA ART A.E.