30Σεπ2015 – Οι κεραίες της εποχής μας

 “ΓΚΑΜΑΛ ΑΛ ΓΙΤΑΝΙ (ΑΙΓΥΠΤΟΣ)”
Η σειρά παρουσιάζει μεγάλα ονόματα της διεθνούς λογοτεχνίας.

Ο Γκαμάλ Αλ Γιτάνι θεωρείται ο σπουδαιότερος σύγχρονος συγγραφέας του αραβικού κόσμου. Δημοσιογράφος και διευθυντής του λογοτεχνικού έντυπου της μεγαλύτερης αιγυπτιακής εφημερίδας, φίλος και μαθητής του νομπελίστα Ναγκίμπ Μαχφούζ, λάτρης του αρχαίο αιγυπτιακού πολιτισμού και οπαδός της σουφιστικής αντίληψης περί κόσμου, από τους σπουδαιότερους διανοούμενους της Αιγύπτου, ο Αλ Γιτάνι μπόρεσε μέσα από τα μυθιστορήματά του να δώσει μια Αίγυπτο αληθινή, πολυπολιτισμική, ζωντανή, υπέροχη.
Ο Αλ Γιτάνι δέχτηκε τους Μικέλα Χαρτουλάρη και Ανταίο Χρυσοστομίδη στο γραφείο του, στο κέντρο του Καΐρου. Στη συνέχεια τους ξενάγησε στο σπουδαιότερο τζαμί της Αιγύπτου, στο τέμενος του Σουλτάν Χασάν, όπου πηγαίνει συχνά για να ηρεμήσει, να σκεφτεί, να εμπνευστεί ένα νέο βιβλίο. Συνεχίζει την περιδιάβασή του από τις συνοικίες των Μαμελούκων στη Γκίζα των αρχαίων Πυραμίδων και τη αινιγματικής Σφίγγας, δηλώνοντας συνεχώς την πεποίθησή του για τη συνέχεια του αιγυπτιακού πολιτισμού από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα, για να καταλήξει πίσω στους Μαμελούκους, στο Χαν-Χαλί και στο καφενείο στο οποίο βρισκόταν με τον Μαχφούζ.
Στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξή του ο Αλ Γιτάνι μιλάει για τα πάντα: για τη φυλάκισή του για πολιτικούς λόγους όταν ήταν νέος• για την επίδραση που είχε πάνω του ο Μαχφούζ• για το πώς αντιλαμβάνεται τη λογοτεχνία• για τη φιλοσοφία, τη θρησκεία και τον φανατικό ισλαμισμό που απειλεί τα τελευταία χρόνια κάθε πολυπολιτισμική αντίληψη του κόσμου• για την αγάπη του για την αρχαία Αίγυπτο και για τη νύχτα που πέρασε, εντελώς μόνος, μετά από ειδική άδεια, στο εσωτερικό της πυραμίδας του Χέοπα• για την ανάγκη ύπαρξης της ελευθερίας του λόγου σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.
Τα περισσότερα έργα του Αλ Γιτάνι μεταφράζονται στις σπουδαιότερες γλώσσες του κόσμου. Θεωρείται ο νέος υποψήφιος για Νόμπελ του αραβικού κόσμου.
Στην Ελλάδα κυκλοφορούν τρία μυθιστορήματά του: το «Εκεί όπου βασιλεύει ο ήλιος», μυθιστόρημα που βασίζεται σε παλιούς αραβικούς μύθους, το «Πυραμίδες», ένα μοντερνιστικό μυθιστόρημα με φόντο τα αρχαία μνημεία, και το «Μπαρακάτ ο δίκαιος», ιστορικό μυθιστόρημα που θεωρείται και το αριστούργημά του (όλα από τις Εκδόσεις Καστανιώτη).

Σκηνοθεσία: Ηλίας Δημητρίου
Με την Μικέλα Χαρτουλάρη και τον Ανταίο Χρυσοστομίδη
Παραγωγή: SMART AE