03Ιολ2014 – Η Ταβέρνα

ΤΑ ΣΤΕΚΙΑ – ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΓΟΡΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Σειρά ντοκιμαντέρ του Νίκου Τριανταφυλλίδη που καταγράφει τις ιστορίες της πόλης μέσα από χώρο και χρόνο των τόπων μαζικής εστίασης.
Οι χώροι που αποκαλούμε «Στέκια» δεν είναι μόνο κέντρα ομαδικής εκδήλωσης μέσα στο πλαίσιο των καθιερωμένων χρόνων, αλλά και φορείς της άγραφης ιστορίας της πόλης μέσα από την συνέχεια του χρόνου.
Καταγράφοντας τις ιστορίες της πόλης, η σειρά συνθέτει τη «μεγάλη εικόνα» των ανθρώπων της σαν ένα σύγχρονο ψηφιδωτό, μέσα από την επιτόπια παρατήρηση που εμπλέκει τον θεατή σε άμεση, καθημερινή και ουσιαστική σχέση με τους χώρους και τους ανθρώπους που παρακολουθεί.
Το «AuRevoir», η «Παράγκα του Σίμου», το βίντεοκλαμπ, το γήπεδο, το «Φιλολογικό Καφενείο», η ντισκοτέκ, η ταβέρνα, το Κουρείο, το Μπαρ Κονσομανσιόν, η Φωκίωνος Νέγρη, η Τρούμπα και η εισβολή του Ροκ Εν Ρολ στη Αθήνα του ’50 είναι τα Στέκια που επισκέπτεται η κάμερα της εκπομπής.
Μέσα από ουσιαστικές αναφορές στον κινηματογράφο, τη λογοτεχνία, τις εικαστικές τέχνες, την αρχιτεκτονική και τη μουσική, καταγράφεται η μνήμη του αστικού τοπίου και η τέχνη της καθημερινής ζωής.

Σκηνοθεσία επεισοδίων: Νίκος Τριανταφυλλίδης, Μάρκος Χολέβας, Γιάννης Χαριτίδης, Φωκίων Μπόγρης, Νίκος Πάστρας
Δημοσιογραφική Έρευνα: Ηλιάνα Δανέζη, Μαρία Καραγιαννάκη, Σοφία Κοσμά
Επιστημονικοί Σύμβουλοι: Δημήτρης Μανιάτης, ΓιώργοςΊκαρος Μπαμπασάκης, Πήτ Κουτρουμπούσης, Λιόπη Αμπατζή, Σπύρος Μποζίκης
Ηχοληψία: Γιάννης Αντύπας
Τίτλοι Αρχής – Artwork:Γιώργος Βελισσάριος
Μοντάζ: Νίκος Πάστρας, Γιώργος Ζαφείρης
Διεύθυνση Φωτογραφίας:Claudio Bolivar, Νίκος Ποττάκης
Διεύθυνση Παραγωγής: Μαρία Καραγιαννάκη
Εκτέλεση Παραγωγής: Μαρίνα Δανέζη για τη ΝΙΜΑ
Παραγωγή: ΝΕΡΙΤ

Η Ταβέρνα: Η ταβέρνα αποτελεί ένα λαϊκό καταφύγιο «αποφόρτισης» της ανθρώπινης ύπαρξης. Είναι ο κατεξοχήν χώρος που στεγάζει καημούς, μεράκια και χαρές, συντροφεύοντας τους πιστούς της σε όλες τις περιόδους της ζωής τους.
Στην ταβέρνα «οι άνθρωποι καταθέτουν την ψυχή τους, ερωτεύονται, τραγουδούν, πολιτικολογούν, φιλοσοφούν». Η ταβέρνα είναι συνδεδεμένη με το κέφι και το απόλυτο κέφι, το τσακίρ κέφι. Το τσακίρ σημαίνει γαλάζιο, υπονοεί τον ουρανό δηλαδή τη διάθεση του ατόμου να φτάσει στον ουρανό, να αγγίξει το θείο, όπως μας εξηγεί ο συγγραφέας Ε. Ζάχος Παπαζαχαρίου.
Αυτή η αρχέγονη αίσθηση που προσφέρει η ταβέρνα αναγνωρίζεται από όλες τις κοινωνικές τάξεις, γίνεται ποίημα, ταινία, τραγούδι και χώρος αυθεντικής κοινωνικοποίησης μακριά από συμβάσεις και αστικούς καθωσπρεπισμούς.
Το καλό κρασί και φαγητό ορίζουν έναν ακαταμάχητο πόλο έλξης για τον μοναχικό θαμώνα, το ερωτευμένο ζευγάρι και την καλή παρέα των φίλων. Ο ταβερνιάρης είναι ο οικοδεσπότης, η εμβληματική φιγούρα που δεσπόζει δίπλα στα ξύλινα βαρέλια. Ακούει ιστορίες, εξομολογήσεις, συμπάσχει με την λύπη, γιορτάζει με την χαρά κι έτσι γίνεται ένας από τους βαθύτερους γνώστες της ελληνικής ανθρωπογεωγραφίας. Η ταβέρνα μετατρέπεται πολλές φορές σε «οικογενειακή υπόθεση» με τους γιους να μαθητεύουν δίπλα στους πατεράδες και να τους διαδέχονται κληρονομώντας την πείρα και το μεράκι τους.
Για όλους τους παραπάνω λόγους η ταβέρνα λειτουργεί ως μια διαχρονική σταθερά της ελληνικής πολιτισμικής μας κουλτούρας αλλά και ένα στέκι που η αρχή του χάνεται στα βάθη του χρόνου.
Στην εκπομπή συμμετέχουν (με αλφαβητική σειρά) οι: Πέτρος Βέττας (εκπαιδευτικός),Γιάννης Γαλανόπουλος (ταβέρνα «Κοταρού» και «Μεταξού»), Πέτρος Δριτσώνας (εκπαιδευτικός),Χρήστος Κανδηλώρος (εκπαιδευτικός),Κώστας Καραβίτης (3η γενιά της ταβέρνας «Καραβίτης»), Αποστόλης και Γιώργος Κατσανάκης (ταβέρνα «το Κουτούκι»),Νίκος Κιζήλος (εκπαιδευτικός), Δημήτρης Κολολιός (ταβέρνα «Δίπορτο»), Βασίλης και Δημήτρης Λελούδας (ταβέρνα «Λελούδας»), Στέλιος Λουκιδέλης (ταβέρνα «Μίστερ Λουκιδέλης), Ε. Ζάχος Παπαζαχαρίου (συγγραφέας), Γιώργος Τζώρτζης (ρεμπέτης), Δημήτρης Φύσσας (συγγραφέας).