12Ιον2014 – Τα γήπεδα

ΤΑ ΣΤΕΚΙΑ – ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΓΟΡΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Σειρά ντοκιμαντέρ του Νίκου Τριανταφυλλίδη που καταγράφει τις ιστορίες της πόλης μέσα από χώρο και χρόνο των τόπων μαζικής εστίασης.
Οι χώροι που αποκαλούμε «Στέκια» δεν είναι μόνο κέντρα ομαδικής εκδήλωσης μέσα στο πλαίσιο των καθιερωμένων χρόνων, αλλά και φορείς της άγραφης ιστορίας της πόλης μέσα από την συνέχεια του χρόνου.
Καταγράφοντας τις ιστορίες της πόλης, η σειρά συνθέτει τη «μεγάλη εικόνα» των ανθρώπων της σαν ένα σύγχρονο ψηφιδωτό, μέσα από την επιτόπια παρατήρηση που εμπλέκει τον θεατή σε άμεση, καθημερινή και ουσιαστική σχέση με τους χώρους και τους ανθρώπους που παρακολουθεί.
Το «AuRevoir», η «Παράγκα του Σίμου», το βίντεοκλαμπ, το γήπεδο, το «Φιλολογικό Καφενείο», η ντισκοτέκ, η ταβέρνα, το Κουρείο, το Μπαρ Κονσομανσιόν, η Φωκίωνος Νέγρη, η Τρούμπα και η εισβολή του Ροκ Εν Ρολ στη Αθήνα του ’50 είναι τα Στέκια που επισκέπτεται η κάμερα της εκπομπής.
Μέσα από ουσιαστικές αναφορές στον κινηματογράφο, τη λογοτεχνία, τις εικαστικές τέχνες, την αρχιτεκτονική και τη μουσική, καταγράφεται η μνήμη του αστικού τοπίου και η τέχνη της καθημερινής ζωής.

Σκηνοθεσία επεισοδίων: Νίκος Τριανταφυλλίδης, Μάρκος Χολέβας, Γιάννης Χαριτίδης, Φωκίων Μπόγρης, Νίκος Πάστρας
Δημοσιογραφική Έρευνα: Ηλιάνα Δανέζη, Μαρία Καραγιαννάκη, Σοφία Κοσμά
Επιστημονικοί Σύμβουλοι: Δημήτρης Μανιάτης, ΓιώργοςΊκαρος Μπαμπασάκης, Πήτ Κουτρουμπούσης, Λιόπη Αμπατζή, Σπύρος Μποζίκης
Ηχοληψία: Γιάννης Αντύπας
Τίτλοι Αρχής – Artwork:Γιώργος Βελισσάριος
Μοντάζ: Νίκος Πάστρας, Γιώργος Ζαφείρης
Διεύθυνση Φωτογραφίας:Claudio Bolivar, Νίκος Ποττάκης
Διεύθυνση Παραγωγής: Μαρία Καραγιαννάκη
Εκτέλεση Παραγωγής: Μαρίνα Δανέζη για τη ΝΙΜΑ
Παραγωγή: ΝΕΡΙΤ

Το ποδόσφαιρο: Η παιδική χαρά. Η θεσμοποιημένη πάλη. Ο πόλεμος, το τρέξιμο και η αλάνα. Για τους μικρούς και τους μεγάλους, τους διανοούμενους και τους ταπεινούς, για τους αστούς αλλά και για τους κατατρεγμένους το ποδόσφαιρο ορίζει την «ιερή επικοινωνία». Έξω από συμβάσεις, κοινωνικές ανισότητες και λοιπές διακρίσεις ο χώρος του γηπέδου αποτελεί βασίλειο ελευθερίας αλλά και πεδίο γνήσιας έκφρασης της λαϊκής κουλτούρας. Μέσα από τη φυλή, τα χρώματα, και τη γνήσια συγκίνηση που προσφέρει ο ποδοσφαιρικός αγώνας τα αγόρια γίνονται άντρες και οι άντρες ξαναγίνονται αγόρια ταυτίζοντας τους ποδοσφαιριστές με λαϊκούς ήρωες. Από τον Γιώργο Κούδα, τον Μίμη Δομάζο, τον Γιώργο Δεληκάρη και τον Χρήστο Αρδίζογλου μέχρι τον Πάμπλο Γκαρσία, οι παίκτες «δίνουν μια συναρπαστική θεατρική παράσταση στο κοίλον του γηπέδου» για την τιμή, τη δόξα και την ωραιότητα του αγώνα. Έτσι που η κανονική ζωή «η σκληρή, η δύσκολη και η κατατρεγμένη» ξεφεύγει για λίγο από την καθημερινή τροχιά της φτάνοντας σε έναν φαντασιακό κόσμο «ανοιχτό και ελεύθερο όπου όλα μπορούν να συμβούν» Ακόμα και αν για κάποιους το γήπεδο είναι πλέον μια «μπίζνα» τα πόστερ με τους ποδοσφαιριστές θα συνεχίσουν να κοσμούν τα εφηβικά δωμάτια, οι αλάνες θα γεμίζουν με επίδοξους ποδοσφαιριστές και το «τακ τακ» της μπάλας θα αποτελεί για πάντα την πιο διεγερτική μουσική.. Σε αυτό το συναρπαστικό ταξίδι στον κόσμο του ποδοσφαίρου θα μας ξεναγήσουν οι: Σταύρος Τσιώλης (Σκηνοθέτης), Παύλος Τσίμας (Δημοσιογράφος), Γιώργος Γεωργίου (Αθλητικογράφος), Θωμάς Κοροβίνης (Συγγραφέας), Γιώργος Κούδας (Βετεράνος Ποδοσφαιριστής), Γιώργος Μαρκόπουλος (Ποιητής), Χάρρυ Κλυνν (Σατυρικός Καλλιτέχνης), Πάμπλο Γκαρσία (Ποδοσφαιριστής), Μένης Κουμανταρέας (Συγγραφέας), Αντρέας Μαζαράκης (Θρύλος του Ερασιτεχνικού Ποδοσφαίρου), Αλέξης Σταμάτης (Συγγραφέας), Θανάσης Χειμωνάς (Συγγραφέας), Γιώργος Χρονάς (Ποιητής), Ευγένιος Χριστοδούλου (Βετεράνος Ποδοσφαιριστής), Παρασκευάς Μηλιώνης (Πρόεδρος Αστέρα Εξαρχείων)