17Ιολ2014 – Φιλολογικά Καφενεία

Σειρά ντοκιμαντέρ του Νίκου Τριανταφυλλίδη που καταγράφει τις ιστορίες της πόλης μέσα από χώρο και χρόνο των τόπων μαζικής εστίασης.

Οι χώροι που αποκαλούμε «Στέκια» δεν είναι μόνο κέντρα ομαδικής εκδήλωσης μέσα στο πλαίσιο των καθιερωμένων χρόνων, αλλά και φορείς της άγραφης ιστορίας της πόλης μέσα από την συνέχεια του χρόνου. Καταγράφοντας τις ιστορίες της πόλης, η σειρά συνθέτει τη «μεγάλη εικόνα» των ανθρώπων της σαν ένα σύγχρονο ψηφιδωτό, μέσα από την επιτόπια παρατήρηση που εμπλέκει τον θεατή σε άμεση, καθημερινή και ουσιαστική σχέση με τους χώρους και τους ανθρώπους που παρακολουθεί.
Το «Au Revoir», η «Παράγκα του Σίμου», το βίντεοκλαμπ, το γήπεδο, το «Φιλολογικό Καφενείο», η ντισκοτέκ, η ταβέρνα, το Κουρείο, το Μπαρ Κονσομανσιόν, η Φωκίωνος Νέγρη, η Τρούμπα και η εισβολή του Ροκ Εν Ρολ στη Αθήνα του ’50 είναι τα Στέκια που επισκέπτεται η κάμερα της εκπομπής. Μέσα από ουσιαστικές αναφορές στον κινηματογράφο, τη λογοτεχνία, τις εικαστικές τέχνες, την αρχιτεκτονική και τη μουσική, καταγράφεται η μνήμη του αστικού τοπίου και η τέχνη της καθημερινής ζωής.
Παραγωγή: ΝΕΡΙΤ


Δείτε σήμερα«ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΦΕΝΕΙΑ» 

Τα τραπέζια τους είχαν φιλοξενήσει τις πιο ενδιαφέρουσες πολιτικές, φιλοσοφικές και καλλιτεχνικές συζητήσεις. Η πλάτη της καρέκλας τους την γλυκιά κούραση που έφερνε μαζί της η καλλιτεχνική έμπνευση. Ο καφές και τα υπέροχα γλυκά εδέσματα εύφραιναν τον ουρανίσκο και πλαισίωναν εξαιρετικά τη συντροφιά της παρέας που έγραφε ανεξίτηλα τη δική της ιστορία.

Στα «φιλολογικά» καφενεία της εποχής οι θαμώνες τους, σημαντικοί εκπρόσωποι των γραμμάτων και των τεχνών, έβρισκαν ένα γόνιμο πεδίο διαλόγου, ένα «απάγκιο» συντροφικότητας και έναν «ιερό χώρο» έκφρασης. Το πατάρι του Λουμίδη, το Μπραζίλιαν, το Ζόναρς, το Νέον, το Μπάγκειον καφενείο και αρκετά άλλα, γέμιζαν από ευωδιές και ιδιαίτερες παρουσίες όταν το χαρμάνι του καφέ έσμιγε με εκείνο των ανθρώπων. Πιστοί στον καφέ και στο ραντεβού τους που δινόταν σε ημερήσια διάταξη οι θαμώνες των φιλολογικών καφενείων τα σφράγισαν με την παρουσία τους προσδίδοντάς τους ένα ιδιαίτερο αέρα «κοσμοπολιτισμού» που έπνεε στην καρδιά της πόλης.

Συζητήσεις, στοχασμοί , φιλολογικές έριδες , ίντριγκες και φιλίες άνθισαν στα χρόνια λειτουργίας των καφέ της εποχής που ξεχώριζαν για την ιδιαίτερη αισθητική τους. Οι συγκεκριμένοι χώροι απέκτησαν μια ειδική αξία αφού «συνδέθηκαν ευθέως με την πολιτιστική μας κληρονομιά και την πνευματική ζωή γενικότερα».
Τα φιλολογικά καφενεία της παλιάς Αθήνας, έδωσαν τη θέση τους σε ταχυφαγεία, τράπεζες και πολυεθνικές. Μια πόλη που κατασπαράσει τις μνήμες της είναι αναπόφευκτο να χάσει και την ταυτότητα της για πάντα. Μέσα από το συμβολικής αξίας «Μπάγκειον ξενοδοχείο» αλλά και σημαίνοντα εναπομείναντα καλλιτεχνικά στέκια ο κόσμος των φιλολογικών καφενείων αναβιώνει επί της οθόνης.
Ξεναγοί μας στους ιδιαιτέρους χώρους των αθηναϊκών καφέ θα είναι (με αλφαβητική σειρά) οι: Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ (ποιήτρια) , Αλεξάνδρα Αλεξανδράκη (κόρη του Κάρολου Ζωναρά) , Νάνος Βαλαωρίτης (ποιητής – συγγραφέας), Αναστάσης Βιστωνίτης (ποιητής – δοκιμιογράφος), Ηλίας Καφάογλου (δημοσιογράφος – συγγραφέας), Αχιλλέας Κυριακίδης (συγγραφέας – μεταφραστής), Γιώργος Ίκαρος Μπαμπασάκης (συγγραφέας), Γιάννης Παπακώστας (καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών),Τάκης Σπετσιώτης (σκηνοθέτης – συγγραφέας),Κατερίνα Σχοινά (κριτικός – μεταφράστρια), Τζούλια Τσιακίρη (εκδότρια), Κώστας Φέρρης (σκηνοθέτης), Δημήτρης Φύσσας (συγγραφέας), Πάνος Χαραλάμπους (εικαστικός).

Το επεισόδιο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Θωμά Γκόρπα.
Σκηνοθέτης: Νίκος Τριανταφυλλίδης, Μάρκος Χολέβας, Γιάννης Χαριτίδης, Φωκίων Μπόγρης, Νίκος Πάστρας 
Δημοσιογραφική Έρευνα: Ηλιάνα Δανέζη, Μαρία Καραγιαννάκη, Σοφία Κοσμά 
Επιστημονικοί Σύμβουλοι: Δημήτρης Μανιάτης, Γιώργος Ίκαρος Μπαμπασάκης, Πήτ Κουτρουμπούσης, Λιόπη Αμπατζή, Σπύρος Μποζίκης 
Ηχοληψία: Γιάννης Αντύπας 
Τίτλοι Αρχής – Artwork: Γιώργος Βελισσάριος 
Μοντάζ: Νίκος Πάστρας, Γιώργος Ζαφείρης 
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Claudio Bolivar, Νίκος Ποττάκης 
Διεύθυνση Παραγωγής: Μαρία Καραγιαννάκη 
Εκτέλεση Παραγωγής: Μαρίνα Δανέζη για τη ΝΙΜΑ 

Παρουσιαστής: Νίκου Τριανταφυλλίδη