24Ιολ2014 – Η πλαζ

Σειρά ντοκιμαντέρ του Νίκου Τριανταφυλλίδη που καταγράφει τις ιστορίες της πόλης μέσα από χώρο και χρόνο των τόπων μαζικής εστίασης.

Οι χώροι που αποκαλούμε «Στέκια» δεν είναι μόνο κέντρα ομαδικής εκδήλωσης μέσα στο πλαίσιο των καθιερωμένων χρόνων, αλλά και φορείς της άγραφης ιστορίας της πόλης μέσα από την συνέχεια του χρόνου. Καταγράφοντας τις ιστορίες της πόλης, η σειρά συνθέτει τη «μεγάλη εικόνα» των ανθρώπων της σαν ένα σύγχρονο ψηφιδωτό, μέσα από την επιτόπια παρατήρηση που εμπλέκει τον θεατή σε άμεση, καθημερινή και ουσιαστική σχέση με τους χώρους και τους ανθρώπους που παρακολουθεί.
Το «Au Revoir», η «Παράγκα του Σίμου», το βίντεοκλαμπ, το γήπεδο, το «Φιλολογικό Καφενείο», η ντισκοτέκ, η ταβέρνα, το Κουρείο, το Μπαρ Κονσομανσιόν, η Φωκίωνος Νέγρη, η Τρούμπα και η εισβολή του Ροκ Εν Ρολ στη Αθήνα του ’50 είναι τα Στέκια που επισκέπτεται η κάμερα της εκπομπής. Μέσα από ουσιαστικές αναφορές στον κινηματογράφο, τη λογοτεχνία, τις εικαστικές τέχνες, την αρχιτεκτονική και τη μουσική, καταγράφεται η μνήμη του αστικού τοπίου και η τέχνη της καθημερινής ζωής.
Παραγωγή: ΝΕΡΙΤ


Δείτε σήμερα«Η πλαζ» 
Παραλία, πλαζ, αμμουδιά, ακρογιαλιά. Όπως και να οριστεί παραπέμπει στον κατεξοχήν χώρο που έχει ταυτιστεί με την ευχάριστη καλοκαιρινή διάθεση και το θαλασσινό λουτρό.

Το θαλασσινό μπάνιο, ωστόσο, δεν ήταν πάντα ταυτισμένο με την ευφορία που προσφέρει στον λουόμενο αλλά ταυτιζόταν με ένα «αναγκαίο κακό» συνδεδεμένο με σκοπούς θεραπευτικούς. Με την έλευση των νέων ιδεών οι πρώτοι κολυμβητές πλησιάζουν δειλά τη θάλασσα. Στα μέσα του 19ου αιώνα κατασκευάζονται οι πρώτες λουτρικές εγκαταστάσεις στον Πειραιά, οι επονομαζόμενες «μπανιέρες».

Τα θαλάσσια μπάνια «εισβάλλουν» στη ζωή των λουομένων αλλά γυναίκες και άντρες απολαμβάνουν το μπάνιο τους «κατά μόνας». Έτσι η παραλία από χώρος κοινωνικής συνάθροισης νοηματοδοτείται ως χώρος «κοινωνικής απομόνωσης» με το «οφθαλμόλουτρο» να τελεί υπό περιορισμό προσκρούοντας στα διόλου αποκαλυπτικά μαγιό.

Σταδιακά, το τοπίο της πλαζ μεταλλάσσεται υποδεχόμενο γυναίκες και άντρες μαζί, ενώ το μήκος του μαγιό μικραίνει συνάδοντας με την κοινωνική απελευθέρωση και από-ενοχοποίηση του γυναικείου σώματος. Το θαλασσινό λουτρό είναι, πλέον, απόλυτα ταυτισμένο με το ελληνικό καλοκαίρι τόσο για τους κοσμικούς που επισκέπτονται τις πολυτελείς ιδιωτικές πλαζ όσο και για τα λαϊκά στρώματα που συρρέουν στις δημόσιες παραλίες για να απολαύσουν λίγες στιγμές δροσιάς και ξενοιασιάς κάνοντας «τα μπάνια του λαού».

Η παραλία συμπορευόμενη με τις κοινωνικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί στην ελληνική κοινωνία έχει πια μετατραπεί σε έναν χώρο κοινωνικής συνάθροισης και απελευθέρωσης προωθώντας την κοινωνικοποίηση του ατόμου και την άνθιση των καλοκαιρινών φλερτ. Άρρηκτα συνδεδεμένη με τη βιομηχανία του τουρισμού και του θεάματος (ήδη από την χρυσή περίοδο του ελληνικού κινηματογράφου), η παραλία συνεχίζει να εμπνέει την Τέχνη και τον Έρωτα αποτελώντας την πιο ιδανική και αδιαφιλονίκητη καλοκαιρινή συντροφιά.

Στην εκπομπή μιλούν (με αλφαβητική σειρά) οι: Κώστας Αντωνιάδης (φωτογράφος), Νανά Ιωαννίδου (κάτοικος Φαλήρου), Βασίλης Καρασμάνης (καθηγητής φιλοσοφίας ΕΜΠ), Ελίνα Κορδαλή (σχεδιάστρια μόδας), Σοφία Λιακοπούλου (ιδιοκτήτρια καφέ -εστιατορίου EDEM), Στέφανος Μίλεσης (ερευνητής Πειραικής Ιστορίας), Λεωνίδας Οικονόμου (αναπληρωτής καθηγητής κοινωνικής ανθρωπολογίας Παντείου Πανεστημίου), Ιάσων Τριανταφυλλίδης (κριτικός κινηματογράφου), Μαρία Φιλοπούλου (εικαστικός), Καίτη Φίνου (ηθοποιός), Γιάννης Χατζημανωλάκης (συγγραφέας – ιστορικός), Ζάχος Χατζηφωτίου (δημοσιογράφος – συγγραφέας).

Σκηνοθέτης: Νίκος Τριανταφυλλίδης, Μάρκος Χολέβας, Γιάννης Χαριτίδης, Φωκίων Μπόγρης, Νίκος Πάστρας

Δημοσιογραφική Έρευνα: Ηλιάνα Δανέζη, Μαρία Καραγιαννάκη, Σοφία Κοσμά
Επιστημονικοί Σύμβουλοι: Δημήτρης Μανιάτης, Γιώργος Ίκαρος Μπαμπασάκης, Πήτ Κουτρουμπούσης, Λιόπη Αμπατζή, Σπύρος Μποζίκης
Ηχοληψία: Γιάννης Αντύπας
Τίτλοι Αρχής – Artwork: Γιώργος Βελισσάριος
Μοντάζ: Νίκος Πάστρας, Γιώργος Ζαφείρης
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Claudio Bolivar, Νίκος Ποττάκης
Διεύθυνση Παραγωγής: Μαρία Καραγιαννάκη
Εκτέλεση Παραγωγής: Μαρίνα Δανέζη για τη ΝΙΜΑ

Παρουσιαστής: Νίκου Τριανταφυλλίδη