11Φεβ2020 – Ταξιδεύοντας με την Μάγια Τσόκλη | Ζάμπια

«Ζάμπια»

Η Μάγια Τσόκλη προσγειώνεται στη Λουσάκα, στη πρωτεύουσα της Ζάμπιας που ως γνήσιο γεωγραφικό κατάλοιπο της αποικιοκρατίας, διαθέτει σύνορά που σχεδιάστηκαν με τον χάρακα, και που δεν συμπίπτουν με καμία συμπαγή γλωσσική ή εθνική περιοχή.
Η Λουσάκα, έχει πολλά πρόσωπα. Η πλειοψηφία του πληθυσμού της, που αγγίζει το 1,5 εκατομμύριο ζει, όπως θα αναμενόταν, σε παραγκουπόλεις που έρχονται σε απόλυτη αντίθεση με τους φαρδύς καθαρούς δρόμους με τις βίλες, τα πάρκα και τα πολυώροφα κτίρια που στεγάζουν τις κυβερνητικές υπηρεσίες και τους προνομιούχους. Κάποιοι εκ των πλουσίων είναι συμπατριώτες μας.
Κατά τις δεκαετίες του ’30, ’40 και ’50, δεν ήταν λίγοι οι Έλληνες μετανάστες που αποφάσισαν να ψάξουν την τύχη τους στην τότε ευημερούσα Βόρεια Ροδεσία που παρείχε ευκαιρίες; Η σκληρή δουλειά και το ελληνικό επιχειρηματικό δαιμόνιο ανέδειξε πολλούς από αυτούς σε μεγάλους επιχειρηματίες. Κάποιους από αυτούς θα συναντήσει η Μάγια, πριν «κατηφορίσει» προς το Λίβινγκστοουν.
Το Λίβινγκστουν με τους 150.000 κατοίκους του, βρίσκεται κοντά στις όχθες του ποταμού Ζαμβέζη, δίπλα στους διάσημους καταρράκτες της Βικτώρια. Εξού και η τουριστική παράδοση, εξού και τα πολυτελή ξενοδοχεία με τις πισίνες, τα εστιατόρια, και τα γεμάτα τουρίστες μπανγκαλοουζ. Οι ξένοι επισκέπτες καλούνται να γνωρίσουν τη μαγεία της φύσης κάνοντας τολμηρά

Μοντάζ: Ελένη Πετρουλά
Σκηνοθεσία: Χρόνης Πεχλιβανίδης
Κείμενα: Μάγια Τσόκλη
Διευθ. φωτογραφίας: Χρόνης Πεχλιβανίδης

Παρουσίαση: Μάγια Τσόκλη