20Αυγ2019 – Ταξιδεύοντας με την Μάγια Τσόκλη

Αιθοπία – Αντίς Αμπέμπα

«Η Αιθιοπία σας καλεί. Ήρθε η ώρα να την επισκεφθείτε, να ανακαλύψετε την πλούσια και συναρπαστική της ιστορία, να ζήσετε την εμπειρία του ταξιδιού στο μυστηριώδες παρελθόν της». Αυτά διαλαλούν τα τουριστικά φυλλάδια σε μια χώρα που έχουμε ταυτίσει με την ξηρασία και την απέραντη φτώχια.
Στο ταξίδι της, που θα ξεκινήσει από την πρώτη πόλη της χώρας, την Αντίς Αμπέμπα, τη διπλωματική πρωτεύουσα της Αφρικανικής Ηπείρου, η Μάγια Τσόκλη θα ανακαλύψει ότι, όντως, η Αιθιοπία είναι ένας τόπος παρεξηγημένος.
Πολλοί είναι οι μη κυβερνητικοί οργανισμοί που δραστηριοποιούνται εκεί. Χαρακτηρισμένη ως χώρα υψηλού τρομοκρατικού κινδύνου λόγω της μεγάλης ανέχειας, η Αιθιοπία φιλοξενεί πολλά προγράμματα χρηματοδοτούμενα από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση που στόχο έχουν να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης και άρα να συντελέσουν στην ασφάλεια του δυτικού κόσμου. Η μικρή Ελλάδα συμμετέχει κι αυτή με τις δυνάμεις της.
Υπήρξαν πολλοί Έλληνες στις αρχές του 20ού αιώνα που πήγαν στην Αιθιοπία να βρουν τη τύχη τους. Πολλοί τα κατάφεραν και έτσι δημιουργήθηκε μια εύρωστη κοινότητα περίπου 3.000 ατόμων. Φαίνεται πως αρκετοί ήταν αυτοί που σύναψαν σχέσεις με «αιθιοπίδες» όπως τις ονομάζουν -που είναι και ωραιότατες αλλά και χριστιανές ορθόδοξες- και η κοινότητα πλήθυνε και σκούρυνε κάπως, διατηρώντας όμως, όπως θα διαπιστώσει η Μάγια στις γιορτές της 25ης Μαρτίου- το ελληνικό πνεύμα αθάνατο και ακμαίο!
Ο Χριστιανισμός διαδόθηκε σ’ αυτή τη χώρα της Ανατολικής Αφρικής το 331 από τον ελληνοσύριο Φρουμέντιο, ο οποίος και αναδείχθηκε από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας πρώτος επίσκοπος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αιθιοπίας. Σήμερα, στον τόπο επικρατεί ακόμη η αρχαιοεκκλησιαστική παράδοση που εμείς έχουμε εντελώς ξεχάσει. Οι ντόπιοι πιστεύουν βαθιά και οι βιβλικές μορφές τους μοιάζουν σαν να βγήκαν από τις σελίδες της παλαιάς διαθήκης. Τα αγιάσματα και τα προσκυνήματα είναι αμέτρητα με σημαντικότερο αυτό του Εντότο, όπου χιλιάδες φορείς του AIDS ελπίζουν στα θαύματα.
Σκηνοθεσία: Χρόνης Πεχλιβανίδης
Κείμενα: Μάγια Τσόκλη
Διευθ. φωτογραφίας: Χρόνης Πεχλιβανίδης

Παρουσίαση: Μάγια Τσόκλη