10Δεκ2014 – Εποχές και Συγγραφείς

Η σειρά παρουσιάζει τους σημαντικότερους Έλληνες συγγραφείς, σε σχέση με την εποχή που έζησαν και την ιστορική και κοινωνική συγκυρία, που επηρέασε και διαμόρφωσε το έργο τους.

Εκπομπή 6η: Aλέξης Τραϊανός”         

Ο ποιητής Αλέξης Τραϊανός, φιλολογικό ψευδώνυμο του Αλέκου Ζαβατάρη, γεννήθηκε στις 20 Οκτωβρίου του 1944 στη Θεσσαλονίκη λίγες μέρες πριν την απελευθέρωση της πόλης απ’ τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Στη Θεσσαλονίκη παρακολούθησε και τις εγκύκλιες σπουδές μέχρι το 1959 που μετακινήθηκε η οικογένειά του στη Ξάνθη, λόγω μετάθεσης του πατέρα του, διοικητικού υπάλληλου του ΟΤΕ. Το 1963 ο Τραϊανός εισάγεται στο Τμήμα Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου. Την ίδια περίοδο αρχίζει να μελετά ποίηση και να παρακολουθεί συστηματικά κινηματογράφο. Τα πρώτα του ποιήματα βραβεύονται σε φοιτητικούς διαγωνισμούς. Μετά τις αποφοίτησή του προσλαμβάνεται ως Αερολιμενικός στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και τοποθετείται στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης. Παράλληλα παρακολουθεί μαθήματα Αγγλικής Φιλολογίας πάλι στο Α.Π.Θ. Το 1973 κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Τραμ» η πρώτη του συλλογή ποιημάτων «Οι μικρές μέρες».
Ακολουθούν η ποιητική συλλογή «Η Κλεψύδρα με τις Στάχτες», οι δυο ενότητες ποιημάτων «Το Δεύτερο Μάτι του Κύκλωπα και Cancerpoems», η ανθολογία «Η Μεταπολεμική Αμερικανική ποίηση», «Η νέγρικη ποίηση», «Το Σύνδρομο του Ελπήνορα», και «Μπουκόβσκι- επιλογή από το έργο του. Επίσης διάφορες μεταφράσεις, ποιήματα και κείμενά του δημοσιεύονται σε λογοτεχνικά περιοδικά και μετά τον θάνατό του. Στις 7 Μαϊου 1980 σε αγροτική περιοχή μεταξύ Καπανδριτίου και Καλάμου Αττικής αυτοκτονεί εισπνέοντας τα καυσαέρια από την εξάτμιση του αυτοκινήτου του. Θεωρείται από τους σημαντικότερους εκπρόσωπους της γενιάς του 1970.

Επιλογή κειμένων: Τάσος Γουδέλης.
Ήχος: Θόδωρος Ζαχαρόπουλος.
Αφήγηση: Κώστας Καστανάς- Περικλής Αλμπάνης
Φωτογραφία: Κωστής Παπαναστασάτος
Μοντάζ: Κατερίνα Παπαδούκα
Οργάνωση – παραγωγή: Τάσος Ψαρράς
Σκηνοθεσία: Απόστολος Κρυωνάς.     

MENU