26Νοε2014 – Εποχές και Συγγραφείς

Η σειρά παρουσιάζει τους σημαντικότερους Έλληνες συγγραφείς, σε σχέση με την εποχή που έζησαν και την ιστορική και κοινωνική συγκυρία, που επηρέασε και διαμόρφωσε το έργο τους.

Εκπομπή 4η: “ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΝΤΟΣ”

Ο Γιάννης Κοντός γεννήθηκε στο Αίγιο κατά τη διάρκεια της κατοχής, αλλά τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε στην Πάτρα όπου μετατέθηκε ο πατέρας του, αξιωματικός του Στρατού, αμέσως μετά την απελευθέρωση. Ωστόσο τις εντονότερες αναμνήσεις τις έχει από την Αθήνα όπου βρέθηκε η οικογένεια όταν ήρθε ο καιρός να πάει στο Γυμνάσιο. Στο μεταξύ λόγω των πολλών μεταθέσεων του πατέρα του πρόλαβε να γνωρίσει αρκετές πόλεις της Ελλάδας. Μετά το Γυμνάσιο σπούδασε οικονομικά στη Βιομηχανική Σχολή του Πειραιά. Ο Γιάννης Κοντός δημοσίευσε ποίηση για πρώτη φορά το 1965, και το πρώτο του βιβλίο, η Περιμετρική εκδόθηκε το 1970. Έχει εκδώσει δεκαέξι ποιητικά βιβλία, δύο βιβλία με πεζά κείμενα ( Τα ευγενή μέταλλα, τ.1 και 2) και τρία βιβλία για παιδιά. Ποιήματα και κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και εφημερίδες και έχουν μεταφραστεί σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες. Το 1978 κυκλοφόρησαν στα αγγλικά δυο επιλογές ποιημάτων του, το 1984 στα δανέζικα τα οστά, που το 1986 εκδόθηκαν στις Η.Π.Α και ομοίως το 1989 στη Δυτική Γερμανία. Το 1997 εκδόθηκε στα δανέζικα το βιβλίο του Δωρεάν σκοτάδι, ενώ το 2003 κυκλοφόρησε στη Μεγάλη Βρετανία ο αθλητής του τίποτα και το 2006 το ίδιο βιβλίο στα σέρβικα. Επίσης το 2007 κυκλοφόρησαν στην Αλβανία ο αθλητής του τίποτα και τα οστά.
Επί σειρά ετών υπήρξε σύμβουλος εκδόσεων στις εκδόσεις «Κέδρος» και «Μεταίχμιο». Το 1989 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για την ποιητική του συλλογή ο αθλητής του τίποτα και το 2009 τιμήθηκε με το βραβείο του Ιδρύματος Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του ποιητικού του έργου.

Επιλογή κειμένων: Τάσος Γουδέλης.
Ήχος: Ανδρέας Γκόβας.
Φωτογραφία: Ξενοφώντας Βαρδαρός.
Μοντάζ-μιξάζ: Κατερίνα Παπαδούκα.
Εκτέλεση παραγωγής: Τάσος Ψαρράς.
Παρουσιαστής: Λεωνίδας Βαρδαρός