28Ιαν2015 – Εποχές και Συγγραφείς

Δείτε σήμερα: “ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΠΡΕΒΕΛΑΚΗΣ” 

Η σειρά παρουσιάζει τους σημαντικότερους Έλληνες συγγραφείς, σε σχέση με την εποχή που έζησαν και την ιστορική και κοινωνική συγκυρία, που επηρέασε και διαμόρφωσε το έργο τους.

Ο Παντελής Πρεβελάκης, δευτερότοκος γιος του Γεωργίου και της Ειρήνης Πρεβελάκη, γεννήθηκε στο Ρέθυμνο ατις 18 Φεβρουαρίου 1909. Από τα σχολικά του χρόνια φανερώνει την αγάπη του στα γράμματα. Δεκαπεντάχρονος ακόμη θα εμφανιστεί για πρώτη φορά ως συγγραφέας στο λογοτεχνικό περιοδικό του Ρεθύμνου «Αθηνά». Στη συνέχεια σπουδάζει στη Νομική και Φιλοσοφική Σχολή που Πανεπιστημίου Αθηνών και το 1930 εγγράφεται στη «Σχολή των Γραμμάτων» και στο «Ινστιτούτο Τέχνης και Αρχαιολογίας» στο Παρίσι. Μετά τις σπουδές του επιδίδεται αρχικά σε μεταφράσεις βιβλίων γύρω από την τέχνη και τη φιλοσοφία και παράλληλα ξεκινά το πλούσιο συγγραφικό του έργο. Έγραψε ποίηση δοκίμιο μυθιστορία και θέατρο. Κορυφαίο θεωρείται το έργο του «Το χρονικό μιας Πολιτείας» (1937) αφιερωμένο στη γενέτειρά του στο Ρέθυμνο. Άλλα έργα του η «Παντέρμη Κρήτη» (1945), η πολυσέλιδη τριλογία «Ο Κρητικός», (το «Δέντρο» 1948, «Η πρώτη Λευτεριά» 1949, «Η Πολιτεία» 1950), «Ο Ήλιος του Θανάτου» (1959), «Η Κεφαλή της Μέδουσας» (1963), «Ο Άρτος των Αγγέλων», «Η αντίστροφη μέτρηση» 1969 κ.λ.π.

Εξαιρετικές θεωρούνται οι μεταφράσεις του θεατρικών κειμένων καθώς και τα δικά του θεατρικά έργα. Ο Παντελής Πρεβελάκης δίδαξε στη Σχολή Καλών Τεχνών καθώς και στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Το 1937 διορίσθηκε Διευθυντής Β’. τάξεως στη Διεύθυνση Καλών Τεχνών του Υπουργείου Παιδείας και το 1940 προήχθη σε Διευθυντή α. τάξεως. Πέθανε στις 15 Μαρτίου 1986.

Επιλογή κειμένων: Τάσος Γουδέλης
Ήχος: Ανδρέας Γκόβας
Φωτογραφία: Ξενοφώντας Βαρδαρός
Μοντάζ-μιξάζ: Κατερίνα Παπαδούκα
Εκτέλεση παραγωγής: Τάσος Ψαρράς
Σκηνοθεσία: Λεωνίδας Βαρδαρός

MENU