Η ιστορία αλλιώς | Εγκεφαλική τόνωση

BIG HISTORY

«Εγκεφαλική τόνωση»

«Εγκεφαλική τόνωση»
Μέσα από ένα φλιτζάνι καφέ ή τσάι η παγκόσμια ιστορία μας πάει πίσω στη σύγκρουση που δημιούργησε τη Σελήνη και την εξέλιξη των φυτών και των ζώων. Το μυστικό βρίσκεται στο μόριο που δίνει στο πρωινό ρόφημα ενέργεια: Η καφεΐνη, το πιο δημοφιλές ναρκωτικό στην ιστορία. Είναι η ιστορία του πως το δηλητήριο ενός φυτού έγινε το ναρκωτικό της επιλογής μας και πυροδότησε επαναστάσεις σ’ όλον τον πλανήτη

Αφήγηση: Μπράιαν Κράνστον

Από τους δημιουργούς του «The Universe» και του «Life After People», αυτή η σειρά ντοκιμαντέρ δίνει μία επιστημονική εξήγηση σε ιστορικά γεγονότα, συνδέοντας κάποια εμβληματικά γεγονότα με την καθημερινή μας ζωή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η κληρονομιά των Τιτάνων που κουβαλάμε καθημερινά στις τσέπες μας, κάθε φορά που κάνουμε μια τηλεφωνική κλήση από το κινητό μας. Κάθε φορά που κάνουμε μια κλήση, συνδεόμαστε με τη Μεγάλη Έκρηξη όπου δημιουργήθηκε το ταντάλιο, ένα σπάνιο και μυστηριώδες χημικό στοιχείο που χρησιμοποιείται στα κινητά τηλέφωνα. Χωρίς ταντάλιο, τα τηλέφωνα θα ήταν 12 φορές μεγαλύτερα!

Άλλα θέματα που προσεγγίζονται αφορούν στον Κώδικα Ζωής, το γνωστό μας DNA, αλλά και σε κάθε είδους κώδικα που αποτελεί την κινητήρια δύναμη των μηχανών της σύγχρονης εποχής, αφορούν στο ασήμι και στον χρυσό και στον τρόπο που επηρεάζουν τη ζωή μας. Αγαθά που θεωρούμε δεδομένα, όπως ο Ήλιος και το Νερό, εξετάζονται και αυτά μέσα από το πρίσμα της επιστήμης για να ανακαλύψουμε πόσο σπουδαίο ρόλο έχουν παίξει στο πέρασμα των αιώνων.

(Διαθέσιμο έως 28/07/2020)