Η ιστορία αλλιώς | Βουνά

BIG HISTORY

«Βουνά»

«Βουνά»
Σχηματίζουν φυσικά όρια, ορίζουν την εξάπλωσή μας στο πλανήτη, δημιουργούν φυσικές άμυνες και ελέγχουν τον καιρό. Από την απαρχή του Παγκόσμιου Πολέμου που πυροδοτήθηκε από έναν πυροβολισμό στα Βαλκάνια και τα φέουδα στα Απαλάχια, τα βουνά έχουν υπάρξει σημεία πυροδότησης βίας. Παρέχουν ορυκτά και μέταλλα που έκαναν τον πολιτισμό εφικτό. Το νερό έδωσε τροφή σε δισεκατομμύρια, αν και ποτέ δεν προοριζόμασταν να ζήσουμε σε τέτοιες ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες. Χωρίς τα βουνά, η Γη θα ήταν έρημη και μη κατοικήσιμη και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μια μη ορατή οροσειρά είναι αυτή που έκανε εφικτή τη ζωή εξαρχής.

Αφήγηση: Μπράιαν Κράνστον

Από τους δημιουργούς του «The Universe» και του «Life After People», αυτή η σειρά ντοκιμαντέρ δίνει μία επιστημονική εξήγηση σε ιστορικά γεγονότα, συνδέοντας κάποια εμβληματικά γεγονότα με την καθημερινή μας ζωή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η κληρονομιά των Τιτάνων που κουβαλάμε καθημερινά στις τσέπες μας, κάθε φορά που κάνουμε μια τηλεφωνική κλήση από το κινητό μας. Κάθε φορά που κάνουμε μια κλήση, συνδεόμαστε με τη Μεγάλη Έκρηξη όπου δημιουργήθηκε το ταντάλιο, ένα σπάνιο και μυστηριώδες χημικό στοιχείο που χρησιμοποιείται στα κινητά τηλέφωνα. Χωρίς ταντάλιο, τα τηλέφωνα θα ήταν 12 φορές μεγαλύτερα!

Άλλα θέματα που προσεγγίζονται αφορούν στον Κώδικα Ζωής, το γνωστό μας DNA, αλλά και σε κάθε είδους κώδικα που αποτελεί την κινητήρια δύναμη των μηχανών της σύγχρονης εποχής, αφορούν στο ασήμι και στον χρυσό και στον τρόπο που επηρεάζουν τη ζωή μας. Αγαθά που θεωρούμε δεδομένα, όπως ο Ήλιος και το Νερό, εξετάζονται και αυτά μέσα από το πρίσμα της επιστήμης για να ανακαλύψουμε πόσο σπουδαίο ρόλο έχουν παίξει στο πέρασμα των αιώνων.

(Διαθέσιμο έως 28/07/2020)