Ιδιοφυΐες του αρχαίου κόσμου | Σωκράτης

Επεισόδιο 1ο

«Σωκράτης (469 – 399 π.Χ.)» (Socrates)

Πολλοί θεωρούν τον Σωκράτη τον πατέρα της Δυτικής Φιλοσοφίας. Η αναζήτησή του για τον καλύτερο τρόπο να υπάρχει κανείς, γοήτευσε στην αρχή τους Αθηναίους, όμως αργότερα ψήφισαν υπέρ της θανάτωσής του.
Ο Σωκράτης με τη μαιευτική μέθοδο και τη λογική και ηθική εξερεύνησή του μας έδωσε τα εργαλεία να καταλάβουμε τον κόσμο. Δεν άφησε τίποτα γραπτό, γι’ αυτό παραμένει αινιγματική μορφή. Με τη βοήθεια των σύγχρονων μέσων μπορούμε πια να αναπαραστήσουμε τη ζωή του και να καταλάβουμε καλύτερα τον Χρυσό Αιώνα που τον γέννησε.

Τρία εξαιρετικά ντοκιμαντέρ που φωτίζουν και αποσαφηνίζουν τις ιδέες του 5ου αιώνα π.Χ. και μας εξηγούν πώς σχημάτισαν τη σκέψη στον σύγχρονο κόσμο.
Μεταξύ του 550 – 450 π.Χ. τρία από τα μεγαλύτερα μυαλά στην ανθρώπινη Ιστορία -ο Βούδας, ο Κομφούκιος και ο Σωκράτης- συνέβαλαν στον ορισμό της έννοιας άνθρωπος. Χιλιάδες χιλιόμετρα χώριζαν τον έναν από τον άλλο, όμως και οι τρεις διέλυσαν παραδόσεις, την τυφλή πίστη και τη θεοκρατία και ώθησαν τους ανθρώπους στη σύγχρονη, ατομική και ελεύθερη λογική σκέψη. Και οι τρεις πίστευαν ότι τα άτομα έχουν τη δύναμη να ορίσουν το δικό τους πεπρωμένο και να επηρεάσουν και άλλους γύρω τους. Αυτές οι ιδέες γέννησαν το νέο κόσμο.
Πώς έγινε αυτό, ποιες ήταν οι ρίζες του στοχασμού τους; Η ιστορικός Μπέτανι Χιουζ εξετάζει τις μεγάλες ιδέες τους που ήταν άρρηκτα συνδεδεμένες με την καθημερινή ζωή των απλών ανθρώπων και τοποθετεί τη φιλοσοφική σκέψη εκεί όπου ανήκει.

Σειρά ντοκιμαντέρ 3 επεισοδίων, παραγωγής Αγγλίας 2015.

(Διαθέσιμο έως 28/05/2020)

MENU