02Δεκ2019 – Μεσόγειος

Βόρεια Ιταλία

Το μουσικό ταξίδι στη Μεσόγειο συνεχίζεται με τον Κωστή Μαραβέγια στον χιονισμένο ιταλικό βορρά, στο πιο «ευρωπαϊκό» κομμάτι της, κατά τα άλλα, μεσογειακής Ιταλίας.
Στον πλούσιο βιομηχανικό βορρά, με τη μακρά και σημαντική αστική παράδοση συναντάμε μουσικούς διεθνούς βεληνεκούς.
Στο Μιλάνο, ο ιδιόρρυθμος τραγουδοποιός Vinicio Capossela, που έχει αποκτήσει ιδιαίτερη σχέση με την Ελλάδα, μας υποδέχεται, μας αποκαλύπτει τη… ρεμπέτικη πλευρά του και μας συστήνει στους φίλους του.
Στην ίδια πόλη μας υποδέχεται ο Ludovico Einaudi, ένας από τους πιο σημαντικούς συνθέτες κινηματογραφικής και μινιμαλιστικής μουσικής που συνεχίζουν την παράδοση των σπουδαίων ιταλών συνθετών για τον κινηματογράφο με διεθνή καριέρα και αναγνώριση.
Στην Τοσκάνη συναντούμε τον κορυφαίο μουσικό και σημαντικό κεφάλαιο της ιταλικής μουσικής παράδοσης (από το Βορρά μέχρι τον Νότο…) Riccardo Tesi,
τον σημαντικότερο και πλέον σεβαστό απ’ όλους δεξιοτέχνη του organetti, του διατονικού ακορντεόν.
Στη μεσαιωνική Alba συναντούμε τον τραγουδοποιό Gianmaria Testa που τα τραγούδια του απηχούν μικρές ιστορίες καθημερινών ανθρώπων και εικόνες τις οποίες διηγείται με οξυδέρκεια και χιούμορ. Ένας σύγχρονος τροβαδούρος που συνταιριάζει τις παραδόσεις της Ιταλίας με την τζαζ, την μπόσα νόβα και το τάνγκο.
Τέλος, στη Ρώμη, συνατούμε τον Mario Tronco και την περίφημη L’Orchestra Di Piazza Vittorio, μία ορχήστρα με μέλη μετανάστες απ’ όλον τον κόσμο που εκφράζονται δημιουργικά μέσα από την τέχνη.

Η Μεσόγειος υπήρξε, ήδη από την αρχαιότητα, μια θάλασσα που ένωνε τους πολιτισμούς και τους ανθρώπους. Σε καιρούς ειρήνης αλλά και συγκρούσεων, οι λαοί της Μεσογείου έζησαν μαζί, επηρέασαν ο ένας τον άλλο μέσα από τις διαφορετικές παραδόσεις και το αποτύπωμα αυτής της επαφής διατηρείται ζωντανό στον σύγχρονο πολιτισμό και στη μουσική. Τη μουσική που αντανακλά την ψυχή κάθε τόπου και αντιστοιχείται με την κοινωνική πραγματικότητα που την περιβάλλει.
Στη σειρά «Μεσόγειος» το παρελθόν συναντά το σήμερα με λόγο και ήχο σύγχρονο, που σέβεται την παράδοση, που τη θεωρεί πηγή έμπνευσης αλλά και γνώσης.
Πρόκειται για ένα μουσικό ταξίδι στις χώρες της Μεσογείου, με παρουσιαστή τον Κωστή Μαραβέγια, έναν από τους πιο δημοφιλείς εκπροσώπους της νεότερης γενιάς Ελλήνων τραγουδοποιών, που εμπνέεται από τις μουσικές παραδόσεις της Ευρώπης και της Μεσογείου.
Ο Κωστής Μαραβέγιας με το ακορντεόν και την κιθάρα του, συναντά παραδοσιακούς και σύγχρονους μουσικούς σε οχτώ χώρες, που τους ενώνει η Μεσόγειος. Γνωρίζεται μαζί τους, ανταλλάσσει ιδέες, ακούει τις μουσικές τους, μπαίνει στην παρέα τους και παίζει. Και μέσα από την κοινή γλώσσα της μουσικής, μας μεταφέρει την εμπειρία αλλά και τη γνώση. Ζούμε μαζί του τις καθημερινές στιγμές των μουσικών, τις στιγμές που γλεντάνε, που γιορτάζουν, τις στιγμές που τους κυριεύει το πάθος.

Σκηνοθεσία: Πάνος Καρκανεβάτος
Σενάριο: Πάνος Καρκανεβάτος
Παραγωγή: ΕΡΤ
Εκτέλεση παραγωγής: Vergi Film Productions
Παρουσίαση: Κωστής Μαραβέγιας

MENU