28Νοε2019 – Μεσόγειος

Ανδαλουσία

Το ταξίδι συνεχίζεται στο Νότο της Ισπανίας, την Ανδαλουσία, τη γη που γέννησε το φλαμένκο. Στα χωριά της Ανδαλουσίας η μουσική είναι η βαθιά σχέση με το παρελθόν. Το φλαμένκο είναι η ιστορία και η πίστη τους, η οποία κορυφώνεται την ημέρα του Αγίου Σεφερίνου, ενός σύγχρονου αγίου των Τσιγγάνων, με μία μαζική «λειτουργία φλαμένκο» (missa flamenca). Μία από τις πιο συγκλονιστικές στιγμές του ντοκιμαντέρ αποτελεί και αυτή η σπάνια καταγραφή στην εκκλησία της Ecija.
Στην πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας, τη Σεβίλη, το φλαμένκο μεγάλωσε και από λαϊκή μουσική έγινε τέχνη. Στην πόλη αυτή, που τη διασχίζει ο ποταμός Γουαδαλκιβίρ, το φλαμένκο έγινε σχολή, έγινε συστηματική παιδεία, έγινε μουσείο, έγινε θέαμα. Και δημιούργησε τους δικούς του ήρωες. Εκεί, συναντάμε την κορυφαία χορεύτρια φλαμένκο Cristina Hoyos, καθώς και ερμηνευτές, όπως η Esperanza Fernandez. Ενώ στις παρυφές της πόλης, ανάμεσα στα συνεργεία και τις αποθήκες, σήμερα ανακαλύπτεις το νέο ήχο της Σεβίλης, που τον εκφράζουν συγκροτήματα, όπως οι La Selva Sur και οι La Canalla.
Ταξιδεύουμε και στο Γιβραλτάρ, εκεί όπου κάποτε ήταν «η άκρη του κόσμου».
Πάνω από τα στενά του Γιβραλτάρ δεσπόζει το Castllio de Castillar, ένα παράξενο, πολυγωνικό κάστρο χτισμένο από τους Άραβες. Εκεί ένας από τους κορυφαίους, σήμερα, δεξιοτέχνες της φλαμένκο κιθάρας, ο Daniel Casares, μας προσφέρει απλόχερα δείγματα της σπουδαίας μουσικής φλέβας που κυλάει σε ολόκληρο τον Νότο της Ισπανίας, στην Ανδαλουσία, στη δυτική άκρη της Μεσογείου.
Γιατί η μουσική είναι, τελικά, η κοινή μας πατρίδα. Και μας ενώνει, όπως η Μεσόγειος.

Η Μεσόγειος υπήρξε, ήδη από την αρχαιότητα, μια θάλασσα που ένωνε τους πολιτισμούς και τους ανθρώπους. Σε καιρούς ειρήνης αλλά και συγκρούσεων, οι λαοί της Μεσογείου έζησαν μαζί, επηρέασαν ο ένας τον άλλο μέσα από τις διαφορετικές παραδόσεις και το αποτύπωμα αυτής της επαφής διατηρείται ζωντανό στον σύγχρονο πολιτισμό και στη μουσική. Τη μουσική που αντανακλά την ψυχή κάθε τόπου και αντιστοιχείται με την κοινωνική πραγματικότητα που την περιβάλλει.
Στη σειρά «Μεσόγειος» το παρελθόν συναντά το σήμερα με λόγο και ήχο σύγχρονο, που σέβεται την παράδοση, που τη θεωρεί πηγή έμπνευσης αλλά και γνώσης.
Πρόκειται για ένα μουσικό ταξίδι στις χώρες της Μεσογείου, με παρουσιαστή τον Κωστή Μαραβέγια, έναν από τους πιο δημοφιλείς εκπροσώπους της νεότερης γενιάς Ελλήνων τραγουδοποιών, που εμπνέεται από τις μουσικές παραδόσεις της Ευρώπης και της Μεσογείου.
Ο Κωστής Μαραβέγιας με το ακορντεόν και την κιθάρα του, συναντά παραδοσιακούς και σύγχρονους μουσικούς σε οχτώ χώρες, που τους ενώνει η Μεσόγειος. Γνωρίζεται μαζί τους, ανταλλάσσει ιδέες, ακούει τις μουσικές τους, μπαίνει στην παρέα τους και παίζει. Και μέσα από την κοινή γλώσσα της μουσικής, μας μεταφέρει την εμπειρία αλλά και τη γνώση. Ζούμε μαζί του τις καθημερινές στιγμές των μουσικών, τις στιγμές που γλεντάνε, που γιορτάζουν, τις στιγμές που τους κυριεύει το πάθος.

Σκηνοθεσία: Πάνος Καρκανεβάτος
Σενάριο: Πάνος Καρκανεβάτος
Παραγωγή: ΕΡΤ
Εκτέλεση παραγωγής: Vergi Film Productions

Παρουσίαση: Κωστής Μαραβέγιας