03Δεκ2019 – Μεσόγειος

Κωνσταντινούπολη

Με τον Κωστή Μαραβέγια ταξιδεύουμε στην Κωνσταντινούπολη, παρέα και με τη Monika.
Στην μητρόπολη της Ανατολής, την πόλη των ιστορικών συμβολισμών συναντούμε την πιο sui generis προσωπικότητα της τουρκικής μουσικής σκηνής, τον τεκνο-σούφι Mercan Dede, που μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ Κωνσταντινούπολης και Μόντρεαλ. Σούφι κοσμοθεωρία, νέι, κανονάκι, κλαρίνο και ντέφι παντρεύονται με την ηλεκτρονική μουσική.
Η τουρκική μουσική είναι γεμάτη από βιρτουόζους και κορυφαίους δεξιοτέχνες όπως ο «σταρ» Hüsnü Şenlendirici που παίζει κλαρίνο, που συναντήσαμε στο πολυτελές σπίτι του στις ακτές της Μαύρης θάλασσας. Ο Χουσνού Σενλεντιριτσί είναι ίσως ο πιο ακριβοπληρωμένος μουσικός της Τουρκίας και αγαπάει τους Έλληνες, αφού αυτοί του έδιναν την πρώτη του «χαρτούρα» στα πανηγύρια.
Σε σημαντικά ωδεία της Κωνσταντινούπολης με μεγάλο κύρος, συναντούμε επίσης τους δεξιοτέχνες Mehmet Emin Bitmez και Bilen Işıktaş στο ούτι και τον Kayahan Erdem στο κανονάκι.
Τη νέα, δυναμική και διεθνή σκηνή της Κωνσταντινούπολης εκπροσωπούν στο ντοκιμαντέρ οι Baba Zula, οι Orient Expresssion και οι «βαλκάνιοι» Kolektif Istanbul.

Γιατί η μουσική είναι, τελικά, η κοινή μας πατρίδα.
Και μας ενώνει, όπως η Μεσόγειος.
Το ταξίδι συνεχίζεται…

Σενάριο: Πάνος Καρκανεβάτος
Παραγωγή: ΕΡΤ
Εκτέλεση παραγωγής: Vergi Film Productions

Σκηνοθεσία: Πάνος Καρκανεβάτος

Παρουσίαση: Κωστής Μαραβέγιας