04Δεκ2019 – Μεσόγειος

Λισαβόνα

Το ταξίδι συνεχίζεται με τον Κωστή Μαραβέγια στο πιο δυτικό άκρο της Μεσογείου, τη Λισαβόνα, εκεί που γεννήθηκε το φάντο, ό,τι πιο ενδιαφέρον, ιδιαίτερο και γοητευτικό έβγαλε μουσικά η Πορτογαλία.
Στις παλιές γειτονιές της Λισαβόνας, συναντούμε τη σύγχρονη σταρ των φάντο, τη Mariza, μια ερμηνεύτρια διεθνούς εμβέλειας και αγαπητή στο ελληνικό κοινό.
Το ίδιο αγαπητή είναι και η Teresa Salgueiro η ξεχωριστή φωνή των Madredeus που προσθέτει λυρική διάσταση στην ερμηνεία των τραγουδιών. Συναντούμε επίσης την τραγουδίστρια Celeste Rodriguez, την αδερφή της μεγάλης Amalia Rodriguez, της ερμηνεύτριας που άνοιξε τον δρόμο για να συναντηθεί το φάντο με την ποίηση. Εκπρόσωποι της νεότερης γενιάς «φαντίστας» όπως η Cristina Branco , η Cuca Roseta και ο Duarte μιλούν και τραγουδούν για τη μεγάλη μουσική κληρονομιά που παρέλαβαν. Μια διαφορετική ματιά στη σύγχρονη μουσική σκηνή της Λισαβόνας μας προσφέρουν οι Deolinda, ένα συγκρότημα που συνδυάζει τα φάντο με τις σύγχρονες μουσικές τάσεις. Τέλος, ο Milton Gulli των Cacique ’97 μας ξεναγεί, στις φτωχογειτονιές της Λισαβόνας με το έντονο αφρικανικό στοιχείο.

Γιατί η μουσική είναι, τελικά, η κοινή μας πατρίδα.
Και μας ενώνει, όπως η Μεσόγειος.
Το ταξίδι συνεχίζεται…

Η Μεσόγειος υπήρξε, ήδη από την αρχαιότητα, μια θάλασσα που ένωνε τους πολιτισμούς και τους ανθρώπους. Σε καιρούς ειρήνης αλλά και συγκρούσεων, οι λαοί της Μεσογείου έζησαν μαζί, επηρέασαν ο ένας τον άλλο μέσα από τις διαφορετικές παραδόσεις και το αποτύπωμα αυτής της επαφής διατηρείται ζωντανό στον σύγχρονο πολιτισμό και στη μουσική. Τη μουσική που αντανακλά την ψυχή κάθε τόπου και αντιστοιχείται με την κοινωνική πραγματικότητα που την περιβάλλει.
Στη σειρά «Μεσόγειος» το παρελθόν συναντά το σήμερα με λόγο και ήχο σύγχρονο, που σέβεται την παράδοση, που τη θεωρεί πηγή έμπνευσης αλλά και γνώσης.
Πρόκειται για ένα μουσικό ταξίδι στις χώρες της Μεσογείου, με παρουσιαστή τον Κωστή Μαραβέγια, έναν από τους πιο δημοφιλείς εκπροσώπους της νεότερης γενιάς Ελλήνων τραγουδοποιών, που εμπνέεται από τις μουσικές παραδόσεις της Ευρώπης και της Μεσογείου.
Ο Κωστής Μαραβέγιας με το ακορντεόν και την κιθάρα του, συναντά παραδοσιακούς και σύγχρονους μουσικούς σε οχτώ χώρες, που τους ενώνει η Μεσόγειος. Γνωρίζεται μαζί τους, ανταλλάσσει ιδέες, ακούει τις μουσικές τους, μπαίνει στην παρέα τους και παίζει. Και μέσα από την κοινή γλώσσα της μουσικής, μας μεταφέρει την εμπειρία αλλά και τη γνώση. Ζούμε μαζί του τις καθημερινές στιγμές των μουσικών, τις στιγμές που γλεντάνε, που γιορτάζουν, τις στιγμές που τους κυριεύει το πάθος.

Σενάριο: Πάνος Καρκανεβάτος
Παραγωγή: ΕΡΤ
Εκτέλεση παραγωγής: Vergi Film Productions
Σκηνοθεσία: Πάνος Καρκανεβάτος
Παρουσίαση: Κωστής Μαραβέγιας