06Δεκ2019 – Μεσόγειος

“Κύπρος”

Το ταξίδι συνεχίζεται στην Κύπρο. Το νησί όπου η διαίρεση, η κατοχή και η στρατιωτική παρουσία είναι παντού παρούσα.
Συναντούμε με τον Κωστή Μαραβέγια στη Λευκωσία τον γνωστό συνθέτη και τραγουδοποιό που κατάγεται από την πόλη, τον Αλκίνοο Ιωαννίδη. Η μουσική ανακατεύεται με τις μνήμες και τις σκέψεις.
Συναντούμε επίσης σημαντικούς εκπροσώπους της παράδοσης, όπως ο Μιχάλης Ττερλικκάς, και το σχήμα «Ανατολική Μεσόγειος», αλλά και μουσικούς της πιο σύγχρονης μουσικής σκηνής της Κύπρου όπως ο συνθέτης Ευαγόρας Καραγιώργης και ο Ειρηναίος Κουλουράς, ο Σύμης Σουκιούρογλου, ο Γιώργος Φούντος και ο Ευξίφιος Σατσιάς.
Πολλοί νέοι που έφυγαν για το εξωτερικό επιστρέφουν στην Κύπρο, ενώ όλο και περισσότεροι νέοι παραμένουν στο νησί και δημιουργούν μία νέα μουσική σκηνή την οποία εκφράζουν συγκροτήματα όπως οι «Master of Disguise», το «Τρίο Τεκκέ», και οι «Καφενέι», τα οποία συμμετέχουν στο ντοκιμαντέρ.

Την Κύπρο σήμερα δεν μπορείς να τη γνωρίσεις πραγματικά. Πάντα κάτι θα λείπει. Η Πράσινη Γραμμή δεν είναι απλώς ένα σύνορο. Είναι παντού και ρίχνει τη σκιά της στους ανθρώπους. Μπορείς να την προσπεράσεις, να αγνοήσεις για λίγο την ύπαρξή της, αλλά δεν την ξεχνάς, και γι’ αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία η συμμετοχή στο ντοκιμαντέρ των Τουρκοκυπρίων Eralp Adanir και Hasan Abohorlu.

Γιατί η μουσική είναι, τελικά, η κοινή μας πατρίδα.
Και μας ενώνει, όπως η Μεσόγειος.
Το ταξίδι συνεχίζεται…

Η Μεσόγειος υπήρξε, ήδη από την αρχαιότητα, μια θάλασσα που ένωνε τους πολιτισμούς και τους ανθρώπους. Σε καιρούς ειρήνης αλλά και συγκρούσεων, οι λαοί της Μεσογείου έζησαν μαζί, επηρέασαν ο ένας τον άλλο μέσα από τις διαφορετικές παραδόσεις και το αποτύπωμα αυτής της επαφής διατηρείται ζωντανό στον σύγχρονο πολιτισμό και στη μουσική. Τη μουσική που αντανακλά την ψυχή κάθε τόπου και αντιστοιχείται με την κοινωνική πραγματικότητα που την περιβάλλει.
Στη σειρά «Μεσόγειος» το παρελθόν συναντά το σήμερα με λόγο και ήχο σύγχρονο, που σέβεται την παράδοση, που τη θεωρεί πηγή έμπνευσης αλλά και γνώσης.
Πρόκειται για ένα μουσικό ταξίδι στις χώρες της Μεσογείου, με παρουσιαστή τον Κωστή Μαραβέγια, έναν από τους πιο δημοφιλείς εκπροσώπους της νεότερης γενιάς Ελλήνων τραγουδοποιών, που εμπνέεται από τις μουσικές παραδόσεις της Ευρώπης και της Μεσογείου.
Ο Κωστής Μαραβέγιας με το ακορντεόν και την κιθάρα του, συναντά παραδοσιακούς και σύγχρονους μουσικούς σε οχτώ χώρες, που τους ενώνει η Μεσόγειος. Γνωρίζεται μαζί τους, ανταλλάσσει ιδέες, ακούει τις μουσικές τους, μπαίνει στην παρέα τους και παίζει. Και μέσα από την κοινή γλώσσα της μουσικής, μας μεταφέρει την εμπειρία αλλά και τη γνώση. Ζούμε μαζί του τις καθημερινές στιγμές των μουσικών, τις στιγμές που γλεντάνε, που γιορτάζουν, τις στιγμές που τους κυριεύει το πάθος.

Σενάριο: Πάνος Καρκανεβάτος
Παραγωγή: ΕΡΤ
Εκτέλεση παραγωγής: Vergi Film Productions
Σκηνοθεσία: Πάνος Καρκανεβάτος
Παρουσίαση: Κωστής Μαραβέγιας