13Δεκ2019 – Μεσόγειος

«Κορσική»

Το ταξίδι συνεχίζεται στην Κορσική, το πιο ορεινό απ’ όλα τα νησιά της Μεσογείου. Ένας τόπος περίκλειστος, άγριος και απόκρημνος. Ανήκει στη Γαλλία αλλά οι κορσικανοί εκδηλώνουν συχνά τάσεις αυτονομίας. Έχουν τη δική τους γλώσσα,
τις δικές τους παραδόσεις, τη δική τους μουσική και τα τραγούδια.
Ο ήχος της Κορσικής είναι ένας: η ανθρώπινη φωνή. Το πολυφωνικό τραγούδι είναι η ταυτότητα της Κορσικής. Η εντυπωσιακή παράδοση της πολυφωνίας διατηρήθηκε ζωντανή στα χωριά της ενδοχώρας και στα δύσβατα βουνά. Τη δεκαετία του ’70 το πολυφωνικό τραγούδι έγινε εθνικό σύμβολο, ταυτίστηκε με την κορσικάνικη γλώσσα και ενέπνευσε πολλούς νέους μουσικούς.
Στο Lumio συναντούμε το κορυφαίο πολυφωνικό συγκρότημα της Κορσικής σήμερα, τους A Filetta («Η Φτέρη»), μια ανδρική παρέα που έχει προχωρήσει την τέχνη της αυτή ένα βήμα μπροστά και δίνει συναυλίες σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Το ταξίδι μάς οδηγεί στην ενδοχώρα, στα βουνά. Επισκεπτόμαστε το Calenzana, ίσως το πιο εμβληματικό ορεινό χωριό της Κορσικής, όπως και τη Bastia όπου μπαίνουμε σε μια σχολική τάξη για να παρακολουθήσουμε ένα μάθημα μουσικής που τελικά είναι ένα μάθημα γλώσσας…
Συναντούμε το εξαιρετικά πολυφωνικά συγκροτήματα Madricale, που προέρχονται απο την Castagniccia και στο ορεινό χωριό Talasani, τους Tavagna.
Μέσα στα βουνά, μακριά από τις ακτές, συναντούμε και ένα από τα ελάχιστα συγκροτήματα που συνδυάζουν την αυθεντικότητα της παράδοσης με σύγχρονες ενορχηστρώσεις, τους Alba, οι οποίοι ενσωματώνουν στον ήχο τους τα μεσογειακά ακούσματα από τις ακτές της Βόρειας Αφρικής, από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και από όλους σχεδόν τους πολιτισμούς που άφησαν τα ίχνη τους στη Μεσόγειο.
Σε μια εκκλησία στο Lavattoghju καταγράφουμε την πολυφωνία της Confrérie του χωριού, αφού οι εκκλησίες είναι το ιδανικό μέρος για τους τραγουδιστές των πολυφωνικών. Ίσως γιατί η εκκλησία παίζει κεντρικό ρόλο στην κοινωνική ζωή της Κορσικής. Είναι ο εκφραστής του κύκλου της ζωής με έναν τρόπο που παραπέμπει σε κάποιο παγανιστικό παρελθόν την ίδια στιγμή που το θρησκευτικό συναίσθημα είναι πανίσχυρο και βαθύ.
Η πιο δυνατή σχέση στην Κορσική είναι η σχέση με τη γη. Η ταύτιση της καθημερινότητας με τον κύκλο της φύσης που συμβολίζει και τον κύκλο της ζωής.
Και η ίδια η κορσικάνικη πολυφωνία μοιάζει με φωνή που πηγάζει από τα έγκατα της γης, από την αυγή του χρόνου. Είναι ένας παράξενος, απόκοσμος συνδυασμός από Γενοβέζικα μαδριγάλια, Γρηγοριανό μέλος, καθολική λειτουργία, το κάλεσμα του μουεζίνη και μυστήριες παγανιστικές τελετές που παραπέμπουν στο προ-χριστιανικό παρελθόν της Κορσικής

Σκηνοθεσία: Πάνος Καρκανεβάτος
Σενάριο: Πάνος Καρκανεβάτος
Παραγωγή: ΕΡΤ
Εκτέλεση παραγωγής: Vergi Film Productions

Παρουσίαση: Κωστής Μαραβέγιας