16Δεκ2019 – Μεσόγειος

«Βηρυτός»

Το ταξίδι συνεχίζεται στη Βηρυτό, στον Λίβανο, που κάποτε αποκαλούσαν “Ελβετία της Ανατολής”. Ένα σταυροδρόμι που ενώνει τη λεκάνη της Μεσογείου με την αραβική ενδοχώρα. Η Βηρυτός ήταν η μητρόπολη της διανόησης, του πολιτισμού και της ανεκτικότητας σε ολόκληρο τον αραβικό κόσμο. Ο κοσμοπολίτικος αέρας έφτιαξε μια λαμπερή μουσική σκηνή που γέννησε τη μεγαλύτερη εν ζωή σταρ του αραβικού κόσμου, η οποία διαδέχτηκε την Ουμ Καλσούμ: τη Φαϊρούζ. Το αραβικό όνειρο γκρεμίστηκε βίαια το 1975 όταν ξέσπασε ο Εμφύλιος Πόλεμος που κράτησε δεκαπέντε χρόνια. Πολλοί Λιβανέζοι έφυγαν από τη χώρα, η Βηρυτός μοιράστηκε στα δύο, στον μουσουλμανικό και στον χριστιανικό τομέα και ένα μεγάλο μέρος της καταστράφηκε. Τα σημάδια του πολέμου και της διαίρεσης είναι εμφανή παντού.

Το ίδιο εμφανής όμως είναι και η νεανική, δυναμική, σύγχρονη ταυτότητα που διεκδικεί η νεότερη γενιά δημιουργών, όπως ο πολυτάλαντος Zeid Hamdan, παραγωγός και συνθέτης που τα τραγούδια του “ενοχλούν” το καθεστώς, o Dany Baladi, o Ed Abbas. Υπάρχουν φωνές νέες, όπως η Hiba Mansouri αλλά και παλαιότερες, σχεδόν κλασικές, όπως η Jahida Wehbe. Και μουσικοί όπως ο ουτίστας Charbel Rouhana που συνεχίζει την παράδοση των μεγάλων αράβων δεξιοτεχνών.

Η νυχτερινή ζωή της Βηρυτού συγκρίνεται μόνο με κάποιες ευρωπαϊκές μητροπόλεις. Είναι ζωντανή, νεανική, δυναμική, πλούσια. Το εναλλακτικό, το ανατρεπτικό, το underground συνυπάρχει με τη λαμπερή, πλουμιστή, αραμπέσκ αισθητική της Μέσης Ανατολής. Από ολόκληρο τον αραβικό κόσμο μονάχα στη Βηρυτό θα μπορούσε να ζει και να διαπρέπει μια προσωπικότητα όπως ο Michel Elefteriades. Λιβανέζος με ελληνικές ρίζες, είναι ένας από τους σημαντικότερους παραγωγούς της σύγχρονης λιβανέζικης μουσικής σκηνής, ιδιοκτήτης δισκογραφικής εταιρίας και του πιο γνωστού κλαμπ στη Βηρυτό, με δικό του τηλεοπτικό σόου, πρώην μέλος ένοπλης οργάνωσης, αυτοεξόριστος για ένα διάστημα στην Κούβα και τη Γαλλία, επέζησε από δύο απόπειρες δολοφονίας και σήμερα αποκαλεί τον εαυτό του “Η Αυτοκρατορική Υψηλότης Μισέλ ο Πρώτος του Νογουεριστάν (Nowheristan)”, μιας εικονικής χώρας στο Διαδίκτυο.

H μουσική είναι η κοινή μας πατρίδα. Και μας ενώνει, όπως η Μεσόγειος.
Το ταξίδι συνεχίζεται?

Σκηνοθεσία: Πάνος Καρκανεβάτος
Σενάριο: Πάνος Καρκανεβάτος
Παραγωγή: ΕΡΤ
Εκτέλεση παραγωγής: Vergi Film Productions

Παρουσίαση: Κωστής Μαραβέγιας